Sastanak Dodika i vladike Lukijana

Crkva je najvažniji dio srpskog identiteta

15:52, 17.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je veoma važno da se sačuva Srpska pravoslavna crkva jer je ona najvažniji dio srpskog identiteta.

"Crkva je kroz istoriju, u različitim okolnostima, uspjela da očuva i okupi srpski narod i zato danas imamo Srbiju, Republiku Srpsku, naše jake srpske zajednice širom svijeta. Srpski narod je narod mira kao što je to uvijek pokazivao. Vjerujem da je vrijeme turbulencija prošlo i da je ovo vrijeme mira, stabilnosti i afirmacije našeg identiteta", istakao je Dodik prilikom susreta sa vladikom budimskim i administratorom temišvarskim Lukijanom. 

Srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da je srećan što je u posjeti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Mađarskoj i što vidi zadovoljnu srpsku zajednicu. 

Thumbnail

"Zahvalan sam Mađarskoj što je regulisala prava srpske nacionalne manjine i ona je primjer kako to pitanje može da se riješi na obostrano zadovoljstvo", istakao je Dodik, poželjevši vladiki Lukijanu mnogo zdravlja i uspjeha u radu. 

Vladika Lukijan je istakao da je veoma srećan i zahvalan Dodiku na posjeti. 

"Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas primim ovdje u sjedištu Budimske eparhije jer Vi dolazite iz naše matice - Republike Srpske", istakao je vladika Lukijan. 

On je naglasio da je srpska zajednica zadovoljna životom u Mađarskoj, te da bez mađarske države ne bi mogli ništa postići. 

"Ovo je država tradicije i kulture i mi, Srbi pravoslavci se dobro osjećamo ovdje zajedno sa Mađarima", istakao je vladika Lukijan. 

Nakon susreta sa episkopom budimskim Lukijanom, Dodik bi trebalo da obiđe Sent Andreju i Srpski muzeja Budimske eparhije.