Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Ne može se osuđivati obrazovni sistem na osnovu jedne fotografije

20:09, 28.01.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović je, komentarišući okrestrirani napad Bošnjačka na fotografiju učenika iz Srebrenice u narodnim nošnjama koja je na društvenim mrežama objavljena uz natpis "četnici", istakla da se na osnovu jedne slike ne može osuđivati cijeli sistem obrazovanja.

"Fotografija, ili bilo šta što izaziva negativne emiocije drugih, ne mora da znači da treba da osuđujete cijeli sistem. Ne može se suditi na osnovu jedne fotografije kakav je sistem", rekla je Cvijanovićeva večeras novinarima u Banjaluci.

Ona je istakla da je važno da u obrazovnom sistemu Republike Srpske postoje predani i posvećeni ljudi koji se bave časnim poslom i da postoje institucije koje vode računa o tome da se unapređuje vaspitni i obrazovni proces.

"Zbog toga ulazimo u reforme da bismo spremili naše učenike da po završetku školovanja mogu da dođu do kvalitetnih poslova", kaže Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da o ovom slučaju nije upoznata i da zbog toga ne može da ga komentariše.

"Nisam imala priliku da dobijem informaciju iz škole i od svojih saradnika. Razmortrićemo sve i vidjeti šta se dogodilo", rekla je Trivićeva novinarima.

Fotografija je objavljena na društvenoj mreži "Instagram" na profilu jednog od učenika osnovne škole u Srebrenici.

Potez grupe srebreničkih osnovaca kritikovali su, između ostalih, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir Peštalić.