Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Narod Srpske da ne brine - nema priče o NATO integracijama BiH

21:46, 18.06.2021.
Izvor: Srna
Nikakve priče o NATO integracijama BiH ne postoje i narod u Republici Srpskoj ne mora da brine, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u okviru učešća na Diplomatskom forumu u Antaliji.

"Čak su i strukture NATO-a rekle da je za BiH predviđena saradnja, a ne integracija koja je predviđena za, na primjer, Gruziju i ne znam koju zemlju. I šta sad objašnjavati opoziciji u Srpskoj i ne znam kome", naveo je Dodik.

On je odbacio priče opozicije u Republici Srpskoj da BiH ide "utabanim stazama ka NATO", ističući da lideri tih stranaka poput PDP-ovog Branislava Borenovića i SDS-ovog Mirka Šarovića "lažu i preuzimaju stavove muslimanskih medija".

"Nigdje se ne može vidjeti da postoji bilo kakva saglasnost o tome o čemu pričaju", rekao je Dodik večeras za RTRS.

On je istakao da je u Deklaraciji usvojenoj na Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ pružena podrška evropskoj perspektivi regiona i potvrđeno opredjeljenje učesnica SEECP-a za saradnju sa NATO.

Dodik je pojasnio da se obično, ako se terminom obuhvata evropska perspektiva, misli na EU, a na NATO kada se kaže evroatlantske integracije.

"A sada je rečeno /i razdvojeno/ evro i evroatlantske integracije, što piše u dokumentu Deklaracije. Mi ne težimo ka NATO-u i nemamo nikakvu obavezu u tom pogledu. Ostrašćenost Šarovića i Borenovića u tom smjeru ni u čemu ne pomaže i to je spin koji pokušava da se proda narodu. Ono što je sigurno, i narod u Srpskoj uopšte ne mora da brine, jeste to da nikakve priče o NATO integracijama BiH ne postoje", naveo je Dodik.

On je naglasio da je i Srbija neutralna prema NATO-u, zbog čega je i podržala ovu deklaraciju, kao i mnoge članice NATO-a koje su bile na Samitu i prihvatile tekst Deklaracije.

"Mi nismo odlučili ne idemo ka NATO-u. Postoji samo neki oblik saradnje koji je gotovo minimalan", rekao je Dodik.