Dodik sa studentima i profesorima iz Rusije

Srpska mirna i politički stabilna

10:38, 17.10.2019.
Republika Srpska je mirna, institucionalno i politički stabilna i pokušava da u teškim uslovima izgrađuje svoju ekonomiju, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Banjaluci, gdje je upriličio prijem za delegaciju profesora i studenata Fakulteta bezbjednosti i Pravnog fakulteta Međunarodnog državnog oblasnog univerziteta iz Moskve.

Dodik je novinarima rekao da je sa ruskim studentima i profesorima razgovarao o izazovima koje je prolazio srpski narod na ovim prostorima, Dejtonskom sporazumu, potrebi za stabilizacijom i mirom u regionu, kao i saradnji Srpske i Rusije, te bezbjednosti.

"Najveći bezbjednosni izazovi su povratak ratnika iz Sirije u BiH, migrantska kriza, kao i ova priča o NATO", rekao je Dodik.

On je na prijemu istakao da međunarodni faktor i danas odlučuje o glavnim procesima u BiH, među kojima su i oni finansijski koji se vode preko Centralne banke koja ima depozite kod Dojč banke.

Dodik je upozorio da informacije govore da je izloženost sumnjivim plasmanima te njemačke banke u visini tri godišnja BDP-a EU.

"To je nuklearna finansijska bomba, koja postoji, a mi ništa ne činimo da očuvamo naš prostor", naveo je Dodik.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je Dodiku za prijem, navodeći da prema potpisanom ugovoru univerziteti u Moskvi i Banjaluci imaju dinamičnu saradnju koja se manifestuje i učešćem kolega iz Rusije na ovdašnjim naučnim skupovima.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić je rekao da imaju plodonosnu saradnju sa kolegama iz Moskve, te da ruski studenti i profesori učestvuju na konferenciji ovog fakulteta pod nazivom "Nauka u funkciji bezbjednosti".

"Nastojaćemo da saradnja bude sadržajnija na planu razmjene studenata i nastavnika", rekao je Ćeranić.

Šef Katedre socijalne bezbjednosti na Fakultetu bezbjednosti iz Moskve Jelena Priorova rekla je da moskovski i banjalučki univerzitet uspješno sarađuju na planu nauke, razmjene studenata i studentske prakse.

"Planiramo da organizujemo međunarodne magistarske studije između naših fakulteta za bezbjednost, kao i naučnu konferenciju na kojoj će učestvovati fakulteti dva univerziteta i poslije koje će biti objavljen zbornik radova", rekla je Priorova.

Predsjednik Naučno-pedagoškog savjeta Rusije Anatolij Kustov rekao je da nastoje da pruže podršku Srpskoj u naučnom i pedagoškom pogledu.

"Hoćemo da ponudimo svoja znanja iz pravnih nauka, organizacije naučnih konferencija i okruglih stolova, ali i borbe protiv terorizma, te bezbjednosti i zaštite stanovništva od kriminala i nereda", naveo je Kustov, koji je i doktor pravnih nauka.

Posjeta profesora i studenata iz Moskve rezultat je saradnje koju je Fakultet bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci ostvario sa Fakultetom bezbjednosti Međunarodnog državnog oblasnog univerziteta.