"Neću dozvoliti da Srbi dođu u poziciju da ratuju"

Dodik: Srpska čeka trenutak za miran razlaz

16:34, 13.04.2021.
Izvor: ATV
Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ne razmišlja o pribavljanju samostalnosti uz rat, ali da čeka trenutak za miran razlaz.

"U upornom smo iščekivanju trenutka u kojem ćemo na mirni način taj razlaz učiniti realnim. Do tada, opcija o razlazu treba da bude tema razgovora", rekao je Dodik.

"Neću dozvoliti da Srbi dođu u poziciju da ratuju. Ali upotrijebiću vrijeme da dođemo u situacija da se mirno raziđemo", poručio je Dodik i skrenuo pažnju na tendencioznu upotrebu "rata" koju koriste pojedini političari.

"Mislim da je krajnje nekorektno pozivati se na imena, ni govoriti o tome na način na koji je to govoreno. Pa ubaciti u javni prostor riječ "rat" kao što rade Džaferović i Komšić. Zamislite da je adekvatan predstavnik hrvatskog naroda u Predsjedništvu i da smo dobili pitanje o mirnom razlazu. Šta bi rekao Džaferović ili npr. Čović i ja o tome?", rekao je Dodik.

Zajednički nivo vlasti BiH ostaje neuspješan, nedorečen, neefikasan, poprilično truo sa stanovišta inicijativa i želje da se stvari urade, tvrdi Dodik.

Konsenzus koji smo postigli prije 10 godina ostaje u Republici Srpskoj. U FBiH ostaju isti problemi koji su bili u prije 11 godina", kaže Dodik i poručuje da Bošnjaci na kraju nemaju nikakvu korist od toga što Komšić sjedi u Predsjedništvu, smao su dobili probleme sa Hrvatima.

"Činjenica da nije formirana vlast u FBiH sve govori. Ne bih se bavio tim pitanjem i ne bavim se, osim ako oni ne utiču na pitanje Srpske. Srpska ostaje stbailna ekonomski i politički, sa izazovima koji nisu laki, ali nisu samo naši, nego ih ima i region. Republika Srpska ima institucionalnu obavezu da zaštiti prava Srba i u FBiH. Tek onda kada Bošnjaci i Hrvati dođu do rješenja Sejdić-Finci, mi ćemo se uključiti u raspravu o zakonodavstvu. I tu imamo mnogo šta da kažemo. Stranci treba da se udalje i nestanu, i da dopuste domaćim aktorima da uređuju izborni okvir.