Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Svaki dogovor u BiH pokvari međunarodni intervencionizam

20:34, 18.06.2021.
Izvor: RTRS
BiH je zemlja u kojoj se mrcvari ne samo politička struktura, već i narodi, izjavio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je istakao da i dalje misli da BiH ima male šanse za uspjeh.

- Veoma je važno i što je Erdogan govorio o tome da je BiH moguća jedino kao odraz zajedničkih interesa svih u BiH, a ne samo jednih. To govori o tome da u BiH mora da postoji ta vrsta dijaloga i traženje nekog bazičnog konsenzusa. To ide veoma teško – izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da, kad god su pokušali i uspjeli nešto da dogovore u BiH, onda se pojavi međunarodni intervencionizam koji to pokvari.

Dan nakon što je hrvatski premijer Andrej Plenković na sastanku sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zatražio podršku Turske u traženju poštovanja ravnopravnosti sva tri naroda i sprovođenju izborne reforme u BiH, Dodik poručuje da je pitanje konstitutivnosti naroda riješeno.

- Današnji Ustav BiH jasno precizira da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta ima dalje rješavati? Nije to problem. Problem je od najezde nekih koji pokušavaju da prodaju priču o građanskom uređenju koje treba da asimilira i, na neki način, podredi druge narode u BiH. To je jedan koncept koji ovako zvuči lijepo, ali je neupotrebljiv što se tiče BiH – rekao je Dodik.

Od diplomatskog foruma u Antaliji, kazao je Dodik, očekuje se jedna dobra i otvorena rasprava.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da se svijet nalazi se u neredu što se tiče međunarodnih odnosa.

- Stvara se suštinska priča o problemima jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, Kavkaza. Pokušava se to sve zamrznuti da bi onda strana mašinerija, koja najčešće dolazi sa Zapada, tu dolazila, ravnala i nešto intervenisala. Vjerujem da je posljednjih godina probuđena svijest naroda i ojačana borba naroda za sopstvenu slobodu – izjavio je Dodik.