Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Ustav je odraz želje za nezavisnom Republikom Srpskom

20:59, 28.02.2021.
Izvor: Srna
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvi Ustav Republike Srpske donesen u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku.

"Poslije odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima", rekao je Dodik večeras u obraćanju u emisiji koja je kao svojevrsni tv prijem emitovana na RTRS-u i RTS-u povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana kada je donesen prvi Ustav Srpske.

Prema njegovim riječima, to su bila veoma teška vremena.

"Donošenje Ustava je pokazalo da se zna šta se radi i da je u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo svoj kontinuitet - od odluke o njenom osnivanju, preko Ustava, pa do zakonske regulative koja je trebalo da reguliše sve druge odnose", rekao je Dodik.

On je istakao da treba primijetiti da je donošenje Ustava Republike Srpske bilo u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je to odražavalo političku volju srpskog naroda, predstavljenu preko njegovih političkih predstavnika iz različitih političkih partija koji su se okupili i usvojili taj ustav.

"To je bilo veoma značajno i ukazivalo je na našu tendenciju. Mi smo željeli nezavisnu državu Republiku Srpsku, a države nema, naravno, bez Ustava", istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da bi, posmatrano iz sadašnje perspektive, bez toga demokratski kapacitet Republike Srpske bio snažno ugrožen i da donošenje Ustava kao najdemokratskiji čin jedne zemlje, niko ne može da ugrozi, pogotovo što su u tome učestvovali različiti predstavnici političkih partija, tadašnje i vlasti i opozicije.

Dodik je istakao da je tada, iako opozicionar, bio dio ukupnih srpskih napora da se konstituiše Republika Srpska i da Republika Srpska egzistira u državno-pravnom i teritorijalnom smislu.

"Danas kada pogledam, teško bi mogli bez toga da prođemo kroz mnogo stvari. Vjerovatno u ratu i pregovorima koji je trebalo da se vode na uspostavljanju mira, legitimitet ne bi bio snažan, kao što je bio, da nije bilo takvih akata. Sve to je dio kontinuiteta i nastanka Republike Srpske", naveo je on.

Dodik je ocijenio da je taj prvi Ustav pretrpio nekoliko neustavnih izmjena, koje je izvršio bivši visoki predstavnik Volfgang Petrič.

"Ali, mi svakako moramo da radimo na tome, ustavni akt je nešto što moramo da dogradimo, osavremenimo i da u svakom slučaju prilagodimo današnjem vremenu. Prvi Ustav je bio veoma značajan i on je definitivno ukazivao na smjer kuda ide srpski narod u BiH", naglasio je Dodik.