Načelnik opštine Novi Grad

Drljača: Traži se pomoć u rješavanju statusa graničnog prelaza

10:13, 27.01.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača uputio je danas dopis predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, ministru transporta i komunikacija Vojinu Mitrovići i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu u kojem je zatražio sastanak na kojem bi bilo razgovarano o prekategorizaciji graničnog prelaza u Novom Gradu.

Drljača je rekao novinarima da je ovo tema kojom se opštinska vlast bavi od 2013. godine kada je prelaz, nakon ulaska Hrvatske u EU, zatvoren za prevoz robe koja ne podliježe direktnom carinskom pregledu.

"Želimo da taj prelaz ponovo ima raniji status. Dugo smo se bavili ovom temom, posebno preko Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske. Mislimo da smo riješili sve tehničke uslove i nedoumice", naveo je Drljača.

Prema njegovim riječima, u porastu je robna razmjena između BiH i zemalja EU, a na ostalim graničnim prelazima su česte gužve i zastoji, te bi otvaranje graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj bilo od koristi svima.

"U dopisu tražimo sastanak kako bismo dogovorili na koji način da se riješi ovaj problem. Smatramo da nije dovoljno da se ovim pitanjem bavi samo mješovita komisija i da razgovor resornih ministara može dovesti do rješavanja ovog pitanja", rekao je Drljača.

On kaže da bi u februaru trebalo da bude održan sastanak Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske na čijem dnevnom redu bi ponovo bio granični prelaz Novi Grad.

Osim toga, kako je navedeno u dopisu, jedna od tema sastanka bila bi i planirana izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac u hrvatskoj opštini Dvor, nadomak sa granicom BiH.

Ovaj problem takođe je prisutan više godina, a planirana lokacija je u neposrednoj blizini Novog Grada.