Milorad Dodik

Ekonomska situacija u Srpskoj stabilna, epidemiološka situacija složena

19:07, 12.08.2020.
Izvor: ATV
Ekonomska titucija u Srpskoj je stabilna, politika SNSD usmjerena ka privredi, očuvanju radnih mjesta i plata, pokazala je rezultate i u vrijeme pandemije. Zaključio je to Izvršni komitet te stranke.

Lider partije, Milorad Dodik, kaže da podaci ohrabruju. Uprkos prognozama Svjetske banke, da će BDP pasti, u Srpskoj je u prvom kvartalu godine porastao i to za 1,4 odsto. Formirani su fondovi čiji  upravni odbori već rade punom parom. Dovoljno, poručuje Dodik, govori i podatak da se i plate i penzije isplaćuju redovno, i da će tako sigurno ostati i u narednom periodu.

Broj onih koji su ostali bez posla, među najmanjima je u regionu. Mjere pomoći poslodavcima su imale efekta, a novi paket pomoći stiže već u septembru. 

"Oko 10.400 radnika je izgubilo poslove, ali je istovremeno 9.199 radnika dobilo poslove. Što govori o tome da je ukupan gubitak broja radnika 1.200 u svom ovom periodu, što mi smatramo da je jedna od najmanjih ovdje u regionu i da je jedan dio uspješne politike koju smo mi vodili", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Epidemiološka situacija je složena, kaže Dodik. Pooštravanja mjera neće biti, ali postojeće moraju da se poštuju. One koje su na snazi, poput skraćenog radnog vremena, neće se ublažavati, sve dok postoji veliki rizik od ubrzanog širenja zaraze. Zaštitne opreme za zdravstvene radnike ima dovoljnom ali se kontinuirano i nabavlja. U te svrhe je, kaže Dodik, izdvojeno dodatnih 15 miliona maraka. Jako je bitna i izgradnja kovid bolnica, a ohrabruje i činjenica da Srpska ima dovoljno respiratora.

"Mi nemamo namjeru da širimo neke mjere zabrane ili ograničenja, ali isto tako ne možemo da prihvatimo ni zahtjev koji idu za tim da se produži rad, vrijeme rada ugostiteljskih objekata niti bilo koji drugi zahtev koji bi išao za tim da se redukuju pstojeće mjere, ali mjere tipa policijski sat se sigurno neće uvoditi", istakao je Dodik. 

Što se nove školske godine tiče, ona bi trebalo da počne na vrijeme. Stav je to Izvršnog komiteta SNSD. Milorad Dodik poručuje da će nastava biti prilagođena novonastaloj situaciji, ali da resorno ministarstvo i pedagoški zavod rade na uspstavljanju najprihvatljivijeg modela nastave.

"Mislimo da treba vratiti učenike u učionice, to će biti vjerovatno redukovano na način na koji to propiše ministarstvo i pedagoške vlasti. Mislim da u tom pogledu neće biti nikakvih problema", naglasio je Dodik. 

Republika Srpska, sa SNSD-om na čelu, u borbi protiv vorusa korona reagovala je na vrijeme, smatra lider stranke.