Kompleksi izbornih gubitnika

Frustrirana opozicija uvredama odgovara Dodiku

18:54, 18.10.2019.
Izvor: ATV
Lideru PDP-a Branislavu Borenoviću nije se svidjelo ono što je čuo od srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. Naljutio se Borenović  pa uzviknuo  da je njegov nastup pun mržne i laži. 

Odvažio se i da mu poruči da bude muško. Pridružio se Borenoviću i lider SDS-a Mirko Šarović. Kaže da Milorad Dodik ima patološku želju da kontroliše sve u društvu i da ne trpi drugačije mišljenje i drugačije politike. Kako drugačije nazvati usvajanje određenih dokumenata na nivou BiH, bez saglasnosti Vlade Republike Srpske, pitaju se u SNSD-u. 

Usvajanje Akcionog plana za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije koji je sastavni dio mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za Članstvo u Eu, za koji su ministri PDP-a i SDS-a glasali još je kažu jedan potez koji izdaju dokazuje.

Iz SNSD-a kažu da su sramni i nekulturni napadi na srpskog člana Predsjedništva i da se radi o frustracijama i kompleksima vječnih i doživotnih izbornih gubitnika. Da je sve što dođe pred Savjet ministara bez saglasnosti Vlade ili Parlamenta Republike Srpske na štetu Republike Srpske, rekao je za RTRS i Milorad Dodik. 

Srpski ministri u tehničkom mandatu u Savjetu ministara  srušili su mehanizam koordinacije, urušavaju ustavni poredak i ustavna prava Republike Srpske što je samo još jedan potez u nizu njihovog djelovanja.

“Pogledajte njihovo djelovanje u posljednje 4, evo 5 godina na zajedničkom nivou, jedna spirala izdaje nacionalnih intersa, omalovažavanje RS, srpskog naroda i smatranje da je to malouman narod, da ne vidi o čemu se radi”, kaže Milorad Dodik.

Smiri se, dobro udahni, i izbroji do deset, poruka je koja Branislavu Borenoviću stiže od šefa Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH  Staše Košarca.  Poručuje mu da ni u sopstvenoj stranci nema legitimitet ali i da bi trebalo da izbroji platu koju prima u parlamentu, a ne radi ništa, pa tek kada to obavi neka nekome drži predavanja.

"Da Borenović zna šta znači riječ istina i floskula "muškarac" onda bi muški prihvatio poraz na izborima, a ne kao narikača kukao nad svojim hronično politički izgubljenim bitkama. Pošto se ovaj put dobro iznervirao u sljedećoj izjavi sve ispod plakanja ne priznajem, jer je to svojstveno takvim političkim kukavicama", poručio je Košarac Borenoviću.

Da je riječ o prevarantskom pristupu koji je svojstven ovom Savjetu ministara smatra i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.  Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja Evropske komisije je lažan dokument, a o tome će kaže biti obaviještena Evropska unija. To što je Akcioni plan usvojen na telefonskoj sjednici Savjeta ministara na najbolji način pokazuje kakva je BiH - neozbiljna država.

"Ovo nije prvi put da su oni nešto uradili i pokušali da to prodaju kao neki zajednički proizvod, a to uopšte nije zajednički proizvod. Očekivala sam od tri srpska ministra da pitaju nekoga iz Srpske da li su se saglasili sa tim. Građani su im na izborima rekli da žele da se oni konsultuju sa institucijama Republike Srpske, ali oni su ponovo ovo uradili", poručuje Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvojio je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije, koji je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, prije nekoliko dana. 

Sve to putem telefona podržali su i srpski ministri u tehničkom mandatu. Slična situacija se desila i prije nekoliko godina kada je Narodna Skupština Republike Srpske izglasala vojnu neutralnost, a tadašnji član Predsjedništva Mladen Ivanić glasao za usvajanje Strategije spoljne politike u kojoj piše da je prioritet NATO.