Doboj

GO Socijalističke partije potvrdio odluku o isključenju Skoka, Selaka i Savanovića

19:16, 26.01.2020.
Izvor: ATV
Glavni odbor Socijalističke partije potvrdio je odluku predsjednika Petra Đokića. Makism Skoko, Goran Selak i Milenko Savanović, većinom glasova isključeni su iz te stranke. Povrijedili su statut i program, prekršili načela programa partije i djelovali mimo organa stranke, te odbili javno izvinjenje, obrazložio je prvi čovjek SP-a.

"SP će nastaviti svoj polčitički život i djelovanje na bazi svog programa, nećemo odstupiti od toga bez obzira koliko poslanika danas imamo u NS i koliko će ih biti sutra. Ostavili smo prostor da neki narodni poslanici mogu promijeniti svoj stav, ostavili smo prostora za korekciju", izjavio je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Za isključene članove SP-a, sjednica glavnog odbora je nelegalna. Procedura isključenja kažu nije završena, jer će konačn riječ dati statutarna komisija, kojoj najavljuju.

"Najvlajujem je što zbog nelegalnosti sazovanja samog odbora a i suštinski iz razloga zato što prilika za drugačije mišjenje u SP u ovom momentu nije smjela i nije mogla po statutu biti razlog za bilo čije iskljuečnje", dodaje Maksim Skoko, poslanik u NS RS.

Iako je juče poručeno da će isključenim socijalistima, Goranu Selaku, Maksimu Skoki I Milenku Savanoviću biti zabranjeno da prisustvuju sjednici GO stranke u Doboju, prisustvo im je ipak odobreno. Početak sjednice kasnio je čak tri sata, a prethodila mu je prava drama u sali u kojoj je zakazano zasijedanje. Iako nisu imali akreditaciju, I nisu članovi Glavnog odbora, nekoliko banjalučkih socijalista nasilno je ušlo u salu. Predvođeni Ratkom Jokićem iz Banjaluke, u sali su tražili da im se obrati Petar Đokić. Tek nakon nekoliko upozorenja policije, napustili su salu.

"Žao mi je što se dešava u SP, jer SP treba da bude jedinstvena I niko ne želi da cijepa partiju, prvo ja pa nostali. Treba biti jednistveni ali dati priliku svima da kažu. Po statutu partije stoji da svaki pojedinac ima pravo da kaže, na tome se bazira Socijalistička partija", kaže Ratko Jokić, član Socijalističke partije iz Banjaluke.

Sve se to dešavalo dok je u drugoj sali zasijedao Izvršni odbor stranke I na toj sjednici su u istoj prosotoriji sjedili Đokić, Selak, Skoko I Savanović. Tek po završetku sjednice Izvršnog, počela je sjednica Glavnog Odbora. Sjednica je zakazana nakon što je lider partije Petar Đokić iz SP-a isključio Gorana Selaka, Maksima Skoku I Milenka Svanovića, koji su samo dan ranije od predsjednika Vlade tražili da Đokića smijeni sa mjesta ministra, jer je, kako kažu, donosio pogrešne odluke. Juče je u Banjaluci održan I skup podrške isključenim socijalistima, kojem je prisutvovao nekoliko stotina ljudi.