Iznenadna posjeta teško bolesnom generalu u Hagu: Karadžić hrabrio Mladića u ćeliji

13:40, 15.06.2020.
Izvor: novosti.rs
Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić posjetio je jutros generala Ratka Mladića, nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske RS, u njegovoj pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Kako "Novosti" saznaju, u kraćem razgovoru, Karadžić je, zabrinut za njegovo višemjesečno pogoršavanje zdravlja, svom nekadašnjem saborcu pružio podršku u nastojanju da dobije pravo na adekvatno liječenje. 

Generalu Mladiću je, kako je nedavno potvrdio njegov sin Darko, posljednjih mjeseci zdravlje značajno narušeno, jer se prethodnim zdravstvenim tegobama koje su posljedica moždanih udara, pridodala i anemija. Krvna slika mu je drastično pogoršana, toliko da je možda i životno ugrožen.

Zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja jutros je i Klub generala i admirala Srbije, poslije sjednice svog izvršnog odbora, uputio Apel Mehanizmu za krivične sudove u Hagu da ispoštuje jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na liječenje i da se general hitno premjesti u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu radi specijalističkog dijagnostikovanja stanja i adekvatnog liječenja.