Izolovani britanski i južnoafrički soj korona virusa u UKC Republike Srpske

09:19, 26.03.2021.
Izvor: ATV
U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa. Naime, testiranje se vršilo na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namijenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja, saopšteno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

"S obzirom na činjenicu da je krajem februara primijećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolijevanje osoba koje su već prebolovale Covid 19, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme", dodaju u saopštenju.

Navelis u da je iz prvog seta uzoraka, koji je obuhvatio period prve polovine marta odabrano 93 uzoraka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66% uzoraka, odnosno dvije trećine testiranih.

Pojasnili su da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obje forme virusa.

"Mutacija N501Y prisutna je kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2. Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem. U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sljedeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja", zaključili su u saopštenju UKC Srpske.