Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Milunović: Sraman pokušaj revizije istorije u Parlamentu BiH

16:21, 21.05.2020.
Izvor: Srna
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović osudio je pokušaj revizije istorije u Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima, te smatra nedopustivim da u ovom dokumentu nema decidne osude ustaškog režima zbog monstruoznih zločina nad srpskim narodom, najvećim stradalnikom u Drugom svjetskom ratu.

Milunović je istakao da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ najveća stradanja pretrpio srpski narod, Jevreji i Romi, nad kojima je izvršen genocid, a zatim i antifašisti iz reda ostalih naroda.

"Isto tako je poznato da su genocid izvršile regularne jedinice NDH, zloglasne ustaše, koje su bile popunjene pripadnicima Hrvata i muslimana. Ako se o tome moralo ćutati u komunizmu, danas ne mora", poručio je Milunović.

On je naglasio da je srpski narod skupo platio cijenu višedecenijskog zataškavanja strašnih zločina koji su nad njim počinjeni u brojnim logorima NDH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"I tek što je istorijski mrak uklonjen sa brojnih srpskih stratišta i istorijska istina konačno vaskrsla, a žrtve Jasenovca, Drakulića, Šušnjara, Garavica, Jadovna, Prebilovaca, Broda na Drini i brojnih drugih stratišta dočekale opijelo i pomen, suočavamo se sa opasnim pokušajem minimiziranja srpskih žrtava i stavljanja u istu ravan dželata i žrtve", upozorio je Milunović.

On je dodao da je ovo nedopustiv, sraman čin koji može imati i opasne posljedice po BiH, jer se na istorijski falsifikat osmjelilo najviše zakonodavno tijelo BiH i poslanici koji bi trebalo da snose najveću odgovornost za budućnost BiH.

Milunović je zaključio da to nije dobra poruka za Srbe u BiH, jer se pomirenje može graditi isključivo na istini.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je juče podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za prijedlog rezolucije - koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut - glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.