Banjaluka

Nastavljena redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske

19:09, 23.09.2020.
Izvor: ATV
Ko je, a ko nije sadio luk. Ko luk kupuje u glavicama, a ko u sjemenu. O tome su danas, između ostalog pričali narodni poslanici. Ne zato što su te stvari bile na dnevnom redu, već što su se poslanici, ponovo, od njega udaljili.

Akteri - već poznati likovi, mahom opozicionari. PDP-ov Draško Stanivuković još jedno je zasijedanje iskoristio za predizbornu kampanju. Pokušao je, doduše bezupješno, i da objasni kako nikada nije rekao da bi u Banjaluci gradio spomenik vojnicima HVO-a i Armije BiH. A jeste. I kao da to nije bilo dovoljno. Nezadovoljan činjenicom da ne može da zloupotrebljava poslovnik, u jednom momentu je i zaprijetio.

Nijedno Stanivukovićevo diskutovanje, ili kako god se to nazvalo, nije prošlo bez opomene skupštinskog rukovodstva. A sve kako bi se poslanici, konačno, vratili dnevnom redu. U onim momentima kada jesu, raspravljali su o protivgradnoj zaštiti, razumnim rokovima suđenja, i uspostavljanju slobodnih zona. O poslednje dvije tačke, diskutovalo se dosta. Slobodne zone nisu strana priča, barem ne zemljama Evrope i Zapada. Uspostavljanje istih i u Srpskoj, značilo bi veliki napredak, smatraju u vladajućoj većini. Koristi bi, najviše, imali preduzetnici.

Što se Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku tiče, njime se ta oblast prvi put reguliše, kaže to ministar pravde Anton Kasipović. Taj akt, kako kaže, treba i građanima i onima koji rukovode pravosudnim institucijama. Ništa manje važan nije i Zakon o protivgradnoj zaštiti. Donošenjem tog Zakona bi, kaže ministar Boris Pašalić, uticalo i na poljoprivrednike. I to tako da se više odlučuju na osiguranje svojih usjeva nego pokretanje sudskih postupkaka za utvrđivanje odgovornosti za štetu nastalu usljed dejstva više sile.