Testiranja su u toku

Nema novooboljelih od virusa korona u Republici Srpskoj

19:04, 25.03.2020.
Izvor: ATV
Nema novih registrovanih osoba u Republici Srpskoj kod kojih je utvrđen novi virus korona. Ta brojka za sada je 114, a laboratorijska testiranja su u toku.

U borbu protiv korona virusa kreće se agresivnije. I to kroz masovnije testiranje. 3.000 testova stiže samo u UKC, još 25.000 sljedeće sedmice. Dobrovoljno testiranje više ne postoji, ono će biti obavezno, ali i besplatno.

"Mi smo u prvoj fazi testirali kroz definisanje slučajeva gdje imate pozitivnu anamnezu i simtome, sada prelazimo na sljedeću koja podrazumijeva da imate pozitivnu epidemiološku anamnezu da ste kontakt, širimo krug i hoćemo preventivne mjere da djelujemo u ovom trenutku", rekao je Alen šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Da se u borbu protiv korone kreće po kineskom sistemu najavio je i direktor UKC-a. Kako kaže napadamo virus i nećemo čekati da on napadne nas. Proširuju se kaže i bolnički kapaciteti. Kada je riječ o zdravstvenim radnicima koji su pozitivni na virus korona Đajić poručuje da su sve osobe koje su bile s njima u kontaktu testirane i negativne.
 
Održan je danas i redovan sastanak glavnog koordinacionionog tima koji čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić. Razmatrana je trenutna epidemiološka situacija, analizirano sprovođenje svih dosadašnjih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Saopšteno je da je karantinsko naselje u Šamcu od danas u funkciji, te da je u toku priprema i karantina u Brodu, koji će biti sutra stavljen u funkciju, kao i to da je počeo smještaj lica pozitivnih na virus korona u studentski centar. 

Za nabavku oko 95.000 maski za višekratnu upotrebu, namijenjenih penzionerima Republike Srpske predsjednik Željka Cvijanović izdvojila je iz budžeta predsjednika Republike 100.000 KM. 

Niz mjera i danas je donio Republički štab za vanredne situacije. Zatraženo je od Savjeta ministara da preduzme sve neophodne mjere na evakuaciji djece i mlađih lica koja su se zatekla u Italiji zbog sportskog usavršavanja i da obezbijedi njihov ulazak u BiH. Od Savjeta ministara zatraženo je i da se formira tim za pregovore sa Hrvatskom po pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja u kojem bi učestvovali i predstavnici entiteta i Brčko distrikta. Donesena je i odluka o dodjeli 49.000 maraka za pomoć opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta i udruženju građana, koje u okviru svog rada imaju javnu kuhinju za najugroženije građane.

Zaduženja je dobio i Fond zdravstvenog osiguranja i to po pitanju nabvake zaštitne opreme, medicinskih sredstava i sredstava za dezinfekciju. Objavljen je i spisak onih koji ne poštuju  mjere kućne izolacije. Od 21. koliko je navedeno, čak deset osoba je iz Bijeljine.