Istočna Ilidža

Opstrukcije u Istočnoj Ilidži, smijenjeni predsjednik odnio pečat

08:45, 17.10.2019.
Izvor: Srna
Novoizabrani predsjednik i potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Zoran Trapara i Vladimir Ćosović još nisu zvanično imenovani na ove funkcije, jer je smijenjeni predsjednik lokalnog parlamenta Rade Ćosović na bolovanju, a sa sobom je odnio i skupštinski pečat.

Novoizabrani potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović rekao je novinarima da su smijenjenog predsjednika Skupštine Radeta Ćosovića u više navrata pokušavali dobiti, ali se nije javljao na telefonske pozive.

"Zvala ga je i sekretarica Skupštine opštine, ali se ni njoj nije javljao, a potom je i ona iznenada otišla na bolovanje, tako da smo onemogućeni u daljem radu", naveo je Ćosović.

On je naglasio da su o novonastaloj situaciji obavijestili Ministarstvo lokalne uprave i samouprave Republike Srpske, te da se nadaju da će rješenje brzo biti pronađeno u skladu sa zakonom.

Prema njegovim riječima, kada je na sjednici 4. oktobra izabrana nova skupštinska većina, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je procedura izvršena na legitiman način, ali se od tog momenta nova većina suočava sa brojnim opstrukcijama.

Ćosović je ponovio da će nova skupštinska većina predvođena SNSD-om raditi na bržem razvoju Istočne Ilidže i siguran je da će korist osjetiti svi građani ove lokalne zajednice.

On je naglasio da će Istočna Ilidža intenzivirati saradnju sa Vladom Republike Srpske, koja, kako kaže, nije bila na zadovoljavajućem nivou, što je jedan od razloga privrednog zastoja ove lokalne zajednice.

Na telefonske pozive Srne smijenjeni predsjednik lokalnog parlamenta Rade Ćosović nije odgovarao.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Istočna Ilidža formirana je nova skupštinska većina predvođena SNSD-om, koja je Radeta Ćosovića iz PDP-a razriješila dužnosti predsjednika SO i na tu poziciju izabrala Zorana Traparu iz Ujedinjene Srpske, koji je do sada obavljao dužnost potpredsjednika Skupštine opštine, na čije mjesto je izabran Vladimir Ćosović iz SNSD-a.

Novu skupštinsku većinu čini pet odbornika SNSD-a, dva DNS-a, dva odbornika NDP-a koja su ranije prešla u Ujedinjenu Srpsku, te po jedan odbornik Demosa, SP-a i PDP-a koji će ubuduće nastupati kao nezavisni odbornici.

Skupštinsku većinu čini 12 odbornika, dok ih je u opoziciji 11.