Premijer Mađarske

Orban: Poštujemo BiH, ali želimo zvanične odnose sa Republikom Srpskom

13:30, 18.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom", rekao je Orban srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenom u njegovu čast. 

Orban je naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i Republike Srpske. 

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovjek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama", istakao je Orban. 

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje. 

"Hvala Vam na razumijevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji", istakao je Dodik. 

Prije radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena. 

Nakon radnog ručka predviđena je konferencija za novinare Dodika i Orbana. 

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.