Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Pašalić: Cilj da se uspostavi proizvodnja poljoprivredne mehanizacije

16:13, 26.09.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić razgovarao je danas u Bjalistoku sa predstavnicima poljske kompnije "Pronar", koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije, o mogućnostima investiranja u Srpsku, što bi omogućilo da taj vid proizvodnje bude uspostavljen i na ovim prostorima.

Pašalić je istakao da Republika Srpska nema proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, te da ima interes da je uspostavi.

"U tom slučaju mi bismo mogli da je tretiramo kao domaću prozvodnju i da obezbijedimo jači podsticaj za poljoprivredne proizvođače", rekao je Pašalić u telefonskoj izjavi Srni iz Bjalistoka.

On je naveo da Ministarstvo sada sa 30 odsto sufinansira nabavku mehanizacije iz inostranstva, dok bi u slučaju domaće proizvodnje to sufinansiranje moglo biti i 50 odsto.

Pašalić je rekao da je danas u Bjalistoku predstavnike kompanije "Pronar" informisao o pogodnostima koje bi imali ukoliko bi se odlučili da investiraju u Srpsku.

"Razgovarali smo o mogućnostima da ova kompanija na prostoru Republike Srpske otvori svoju proizvodnju priključaka poljoprivredne mehanizacije, te ćemo u narednih nekoliko mjeseci da uradimo analizu koji bi to potencijalni partneri iz Srpske mogli da obezbijede potrebnu logistiku, proizvodni prostor i radnike", istakao je Pašalić.

On očekuje da će predstavnici ove firme nakon urađene analize posjetiti Banjaluku, te sa potencijalnim partnerima razgovarati o konkretnoj saradnji.

Ministar Pšalić rekao je da je riječ je o velikoj firmi koja zapošljava oko 2.000 ljudi i koja ima cilj da širi svoje tržište na područje Balkana.

"Ova kompanija već sada plasira svoje proizvode na našem tržištu preko firme u Republici Srpskoj, ali žele da prošire posao, te da preko našeg dođu do tržišta u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, te Crnoj Gori", rekao je ministar.

Pašalić, koji drugi dan boravi u Poljskoj, rekao je da je posjeta produktivna i da je bilo riječi o razvoju saradnje Srpske i Poljske ne samo u oblasti poljoprivrede, već i u drugim oblastima.

"Iskazana je i zainteresovanost pojedinih opština u istočnom dijelu Poljske za saradnju sa sličnim opštinama na Balkanu, odnosno u Republici Srpskoj, te je već dogovorena jedna takva saradnja", istakao je Pašalić.

On je podsjetio da je juče potpisao i Sporazum o saradnji Vojvodstva Podlaske i Republike Srpske, koji će dati okvir za konkretnu saradnju.

Pašalić je juče bio panelista na Istočnom ekonomskom kongresu u Bjalistoku na kojem je istakao da Republika Srpska želi da slijedi primjer Poljske, koja je od zemlje u tranziciji postala jedna od najuspješnijih ekonomija EU.