Peter Handke - Za jedne omiljen, za druge nepoželjan u BiH

19:31, 07.05.2021.
Izvor: ATV
Orden Republike Srpske na lenti od danas je u rukama nobelovca Petera Handkea. Dobio ga je i zbog doprinosa učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

"Odlučio sam da dođem ovdje. Bilo je mnogo vjetrova koji su duvali protiv toga da dođem. Ali odlučio sam da dođem, i srećan sam zbog toga", kazao je Peter Handke. 

A vjetrovi koji su duvali barem iz drugog entiteta, nisu ni stali otkako je Handke dobio nobelovu nagradu za književnost u decembru 2019. godine. 

U Federaciji BiH Handke je osoba non grata. Mnogi tamošnji političari ali i građani smatraju da negira zločine nad Bošnjacima u proteklom ratu.

"Čega se pametan treba stidjeti, srbin se diči. Džabe sve...", "Skup negatora", "Nacista nacistima u posjeti. Svaka ptica svome jatu leti", samo su neki od komentara na posjetu slavnoga pisca. 

U Republiku Srpsku je, kažu u Banjaluci, uvijek dobrodošao.

"Mnogi koji su slali ružne riječi, mnogi koji su nastojali tim ružnim riječima da ga obeshrabre. Čak je to i podijelio sa nama lično. Dakle da ne dođe u Banjaluku, on je ipak odlučio da dođe u Banjaluku. To je velika stvar a velika sramota za sve one koji su pokušali da ga obeshrabre i koji su ga nazivali raznim imenima", rekla je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

Zato iz Srpske odlazi uz još jedno priznanje iz Višegrada - sa "Velikom nagradom Ivo Andrić" koje mu je Emir Kusturica uručio u Andrićgradu.

"Ovo je prvi put da jedan nobelovac posjećuje grad posvećen jednom nobelovcu. I to je jedna od stvari koje su ovdje izvedene u posljednjih dvadeset godina. Za koju možemo svakako utvrditi da ne postoji nigdje drugdje", istakao je Kusturica. 

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost u Banjaluci je dobio i spomenik. Danas ga je, prvi put, i obišao.