Petričević: Srpska uspjela da održi nivo zaposlenosti

14:05, 26.11.2020.
Izvor: Srna
Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je da je Srpska, bez obzira na sve okolnosti koje je izazvala pandemija virusa korona, uspjela da održi isti nivo zaposlenosti i da ima najmanji broj nezaposlenih u regionu.

Petričević je naglasio da je, uporedo s tim, došlo i do rasta prosječne neto plate u Republici Srpskoj.

- Ono što je bilo opredjeljenje Vlade Republike Srpske u periodu koji je iza nas jeste, prije svega, očuvanje zdravlja stanovništva i očuvanje privrede i sa tim aktivnostima ćemo nastaviti sve dok se ne okonča pandemija - rekao je Petričević za RTRS.

Prema njegovim riječima, borba protiv pandemije traje duže nego što se očekivalo, pa su i posljedice na privredu mnogo veće od planiranih.

- Kako je najveći dio naše priprede izvozno orijentisan, najvišim dijelom naša privreda zavisi od saradnje sa zemljama EU, koje su, takođe, u velikoj mjeri pogođene pandemijom, tako da će i naš oporavak u dobroj mjeri zavisiti od razvoja epidemiološke situacije u tim državama - smatra Petričević.

Petričević je izrazio očekivanje da će Republika Srpska uspjeti da izađe iz ove situacije pozitivno i da će domaća privreda krenuti uzlaznim putem, upravo onako kako se oporavila poslije ekonomske krize i poslije katastrofalnih prirodnih nepogoda prethodnih godina.

Resorni ministar je svim privrednicima, ali i radnicima, poručio da se ponašaju odgovorno i da se pridržavaju svih epidemioloških mjera koje su donesene s ciljem obezbjeđenja očuvanja zdravlja stanovništva.