Narodna skupština Srpske

Poslanici o Prijedlogu zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura

07:44, 25.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas u Banjaluci razmatranjem Prijedloga zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Republici Srpskoj čija je dostupnost, pouzdanost i otpornost od suštinske važnosti za bezbjednost.

"To ukazuje na potrebu da se odrede konkretni subjekti koji čine kritičnu infrastrukturu, da se u ovoj oblasti propišu obaveze i ustanovi odgovornost subjekata kritične infrastrukture, kao i da se bezbjednost kritične infrastrukture razvija i unapređuje uz podršku svih nadležnih institucija", navodi se u obrazloženju prijedloga ovog zakona, koji će biti razmatran u drugom dijelu pete redovne sjednice parlamenta Srpske. 

U tom dokumentu se ukazuje da zaštita ove infrastrukture predstavlja kompleksan sistem bezbjednosne opreme i procedura koje se moraju poštovati da bi bezbjednost na tom planu bila na najvišem nivou. 

"Imajući u vidu važnost objekata kritične infrastrukture, njihova zaštita je od značaja za funkcionisanje Srpske", navodi se u prijedlogu ovog akta. 

Na dnevnom redu su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji. 

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fiskalnim kasama. 

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske. 

U prvom dijelu sjednice je, između ostalog, usvojena informacija o bezbjednosti u Srpskoj u 2018. godini i prva četiri mjeseca ove godine, u kojoj se navodi da je MUP sve zadatke realizovao profesionalno i korektno, u interesu bezbjednosti građana i njihove imovine, uprkos ogromnom pritisku i napadu određenih grupa i pojedinaca. 

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.