Narodna skupština Srpske

Pred poslanicima dokumenti važni za pripremu izgradnje aerodroma u Trebinju

19:08, 22.09.2020.
Izvor: ATV
Aerodrom Trebinje je važan projekat za Srpsku, koji ima perspektivu. Stoodstotni vlasnik biće Srbija. Poručio je to narodnim psolanicima danas premijer Radovan Višković.

Prve letove očekuje već krajem 2021. godine, a korist će, poručuje, imati, ne samo Hercegovina, već i čitava Republika Srpska.

"Imaju formirani zajednički timovi Srpske i Srbije koji će raditi na realizaciji ovog projekta. Kada zakoni i odluke budu usvojeni, stvara se pravni osnov da se od 1. oktobra uđe u postupak eksproprijacije za izgradnju tog objekta u Trebinju", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Upravo su se zato pred poslanicima našli dokumenti koji će poslužiti kao temelj za početak izgradnje aerodroma. Zakonom o posebnom postupku eksproprijacije rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. Odlukom o izradi zoning plana sprječava se pomjeranje postavljenih rokova za realizaciju.

Opoziciji, kao po običaju smeta i ovaj projekat. Ne znaju, čini se, razliku između pomoći i investicije, pa zamjeraju što će izgradnju aerodroma u popunosti finansirati Srbija. PDP-ov Draško Stanivuković, u Banjaluci bi gradio spomenike vojnicima Armije BiH i HVO-a, ali mu smeta izgradnja puteva, stadiona i aerodroma u Srpskoj. 

"Republika Srpsa i Srbija treba da budu podrška jedna drugoj, a ne da mi budemo taj nestašni brat koji samo treba pomoć treba podršku, uvijek zavisi od nekad da ne kažem nečije milostinje", istakao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

Izgradnja aerodroma u Trebinju nije humanitarna pomoć. Od tog projekta će koristi imati i Srpska i Srbija, pojašnjavaju Stanivukoviću u vladajućoj većini.

"Mi možemo biti samo ponosni na to da Srbija vidi interesa u tom da ulaže u Republiku Srpsku na ovaj način i taj intres je višestruk i to možemo biti samo ponosni", istakao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

"Bilo bi dobro da kažete šta je vaša vlast uradila u četiri godine u tom Trebinju. Osim što je vaš gradonačelnik kada je izabran ispalio pet metaka iz pištolja u kafani i izuzev što je pokušao nakon mandata da zaposli još 30 aktivista PDP u opštini Trebinju. Aerodrom Trebninje će se izgraditi, naravno uz pdršku i Vučića a ono što se sigurno neće izgraditi u Banjaluci spomenik vojnicima tkzv Armije BiH i HVO-a", naglasio je Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Što se lokacije tiče, nju su, kaže ministarka Srebrenka Golić odabrali stručnjaci iz Srbije, koji iza sebe imaju nekoliko izgrađenih aerodroma. Pista trebinjskog aerodroma biće duga 3 i po kilometra.  Zoning plan obuhvata područje grada Trebinja površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.