Si Đinping

Predsjednik Kine uputio pismo Dodiku, neophodni jedinstvo i saradnja u borbi sa pandemijom

17:44, 04.05.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Kine Si Đinping uputio je pismo srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u kojem je, u ime rukovodstva Kine i svoje ime izrazio saosjećanje sa vlastima i građanima u BiH i poželio brzu pobjedu nad pandemijom kovid-19.

- Pandemija kovid-19 širi se po cijelom svijetu i Kina prati epidemiološku situaciju u BiH. Suočavajući se sa do sada neviđenim bezbjednosnim izazovima javnog zdravstva, međunarodnoj zajednici trebaju jedinstvo i saradnja više nego ikada. Kineska strana, pridržavajući se koncepta zajedničke budućnosti čovječanstva, aktivno podržava napore svih država u borbi protiv pandemije, te ide rame uz rame sa međunarodnom zajednicom u prevladavanju poteškoća - istakao je predsjednik Kine.

U pismu upućenom srpskom članu Predsjedništva BiH, kineski predsjednik je naveo da je Kina pružila pomoć BiH u okviru svog kapaciteta i spremna je da nastavi saradnju u borbi protiv pandemije.

- Pridajem veliki značaj prijedlozima o saradnji u oblasti biotehničke farmacije koje ste predložili. Resorna institucija kineske strane će aktivno razgovarati o tome sa relevantnim naučnim institucijama u BiH. Kineska strana je spremna da, zajedno sa BiH, unapređuje saradnju u tehnološkoj inovaciji, sprovodi Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva i medicinskih nauka, širi saradnju u javnom zdravstvu, doprinosi izgradnji 'zdravstvenog Puta svile', kako bi se zaštitilo zdravlje i blagostanje naroda dvije zemlje - istakao je Si.

Predsjednik Kine je naglasio da je od velike važnosti razvoj prijateljskih odnosa, te izrazio spremnost da zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH ulože napore u neprekidno produbljivanje prijateljske bilateralne saradnje.