Banjaluka

Prioriteti Vlade i poslodavaca - razvoj privrede i novih tehnologija

12:13, 13.12.2019.
Izvor: RTRS
U Banjaluci je u održan sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa rukovodstvom Privredne komore Srpske o Prijedlogu programa ekonomskih reformi za period 2020-2022. godina i Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2020. godinu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić istakao je da programi nisu jednogodišnji dokumenti, već da predstavljaju nastavak aktivnosti.

"Ubacili smo neke stvari koje su nama interesantne. Zadovoljni smo generalno. Poznate su dvije teme u kojima postoje problemi - zdravstvo i javna preduzeća. Bez rješavanja ovih problema nema razvoja privrede. Dobili smo veća sredstva za subvencije za nove tehnologije i za rast plata", naveo je on.

Istakao je da su smanjene stope za nezaposlene, te dodao da će poslodavci učestvovati u izradi akcionog plana.

"Vlada je odustala od 50 odsto smanjenja plate tokom bolovanja. Namjera Unije bila je da se spriječi zloupotreba, Potrebni su drugačiji načini rada ljekarskih komisija da se to spriječi. Dobra je mjera refundacije od 100 odsto za teška oboljenja", izjavio je on.

Delegaciju Privredne komore Republike Srpske predvodi su predsjednik Borko Đurić, a sastanku je prisustvovalo više ministara Srpske.