Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Rajčević: Nanesena nemjerljiva šteta interesima Srpske

09:51, 02.11.2019.
Izvor: Srna
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je Srni da je šokiran i ogorčen informacijom da je, protivno statutu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, na telefonskoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu usvojen izvještaj ove agencije i to uz glas srpskog ministra.

"U Statutu eksplicitno stoji da Upravni odbor (UO) te agencije usvaja izvještaj i dostavlja ga na razmatranje Savjetu ministara. Sjednice UO nije bilo jer se i srpski i hrvatski članovi Odbora, većina zaposlenih u Agenciji, pa čak i univerziteti iz Federacije BiH protive odlukama direktora te agencije, i nije mi jasno da srpski ministar može glasati za izvještaj nekoga ko već godinu dana na svaki mogući način želi da sruši sistem visokog obrazovanja u Srpskoj ne želeći da u registar upiše činjenicu da su dva javna univerziteta reakreditovana", istakao je Rajčević.

On navodi da je ovo prilog političkom licemjerstvu opozicije, kojem se svjedoči iz dana u dan - navodnoj borbi protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u skupštinskim klupama, dok u isto vrijeme predstavnici te politike na nivou BiH nanose nemjerljivu štetu interesima Republike Srpske.

"Ima li pilota u avionu oznake Savjet ministara u tehničkom mandatu?", pita Rajčević.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na telefonskoj sjednici usvojio izvještaj Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, koji se zakonski nije mogao naći na sjednici, a za koji je glasao čak i jedan od srpskih ministara.

Srna saznaje da je za izvještaj glasao Mirko Šarović (SDS), ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.