Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo

Rajčević razgovarao sa rektorom Američkog koledža u Solunu

16:35, 06.09.2019.
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević danas je, tokom prvog dana posjete Solunu koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj, obišao Američki koledž (American College Thessaloniki) i razgovarao sa rektorom ove ustanove Stamosom Karamuzisom.

Tokom razgovora sa ministrom Rajčevićem rektor Karamuzis je izrazio zaiteresovanost za potpisivanje sporazuma o saradnji Američkog koledža sa dva javna univerziteta u Republici Srpkoj, kojim će se definisati razmjena akademskog osoblja i studenata, organizovanje zajedničkih ljetnih škola za studente iz Srpske i zajednički inovativni postdiplomski programi iz oblasti STEM-a.

Ministar Rajčević je obišao danas i Centar za istraživanje i tehnologiju Grčke (CERTH), jedan od dvadeset najboljih naučnoistraživačkih instituta u Evropskoj uniji sa više od 350 godišnjih međunarodnih publikacija, 1.200 istraživačkih projekata i godišnjim budžetom od 450 miliona evra. U razgovoru sa direktorom ove prestižne naučnoistraživačke institucije Atanasiosom Konstandopulosom ministar Rajčević je dobio obećanja da će ovaj centar pružiti svesrdnu pomoć istraživačima iz Republike Srpske prilikom učešća u evropskim projektima i poboljšanju međunarodne vidljivosti naše naučnoistraživačke zajednice.

Ministar Rajčević sutra će posjetiti štandove Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu na 84. Međunarodnom sajmu preduzetništva i inovacija u Solunu i učestvovati na ceremoniji svečanog otvaranja. Sajam otvara grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Sajam predstavlja jedan od najvažnijih izložbenih događaja na prostoru jugoistočne Evrope po broju učesnika i raznovrsnosti sadržaja, a svake godine ga obiđe preko 280.000 posjetilaca. Ove godine predstaviće se više od 1.500 izlagača.