Nikola Špirić

Savjet ministara u tehničkom mandatu pretvorio se u zavod za zapošljavnje

10:21, 28.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da podaci kojima raspolaže pokazuju da je u februaru ove godine na platnom spisku institucija BiH bilo 538 ljudi više nego u septembru 2018, navodeći da to znači da se Savjet ministara u tehničkom mandatu pretvorio u zavod za zapošljavnje.

"Ovi brojevi pokazuju zašto se ne dozvoljava formiranje  vlasti jer je nakon izbora krenuo stampedo u zapošljavanju, pa je odlazeći Savjet ministara požurio da uhljebi svoj kadar i ispuni predizborna obećanja o novim radnim mjestima, ignorišući obaveze preuzete kod Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke", rekao je Špirić Srni. 

Prema njegovim riječima, ministri iz SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara su se od preuzimanja funkcija borili za fotelje sebi bliskim ljudima i zbog toga trgovali rukovodećim pozicijama u ključnim institucijama gdje su na čelu bili Srbi i prepustili ih drugim narodima, kao što je bio slučaj u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka ili Direkciji za evropske integracije. 

"Sada se opiru formiranju vlasti u zajedničkim organima samo da bi popunili preostale rukovodeće pozicije i tako nastavili da kontrolišu institucije i nakon odlaska", naglasio je Špirić. 

On je naveo da je pred odlazak ovog Savjeta ministara na budžetu institucija BiH 22.350 ljudi, od kojih je skoro 12.500 u administraciji i policijskim agencijama, a 9.880 u Oružanim snagama, dok su raspisani konkursi za prijem još 150 policajaca i niz konkursa za popunu mjesta u državnoj službi.