Predsjednik SPS-a

Selak: Hapšenje sveštenstva SPC u Crnoj Gori neprihvatljivo

10:39, 13.05.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Socijalističke partije Srpske (SPS) Goran Selak smatra neprihvatiljivim za srpski narod u Republici Srpske hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC) od crnogorskih vlasti i istakao da "nastavak represivnih politika i izazivanje novih incidenata ne koriste nikom".

Selak je istakao da hapšenja sveštenika i pokušaji nametanja rješenja nisu uspjevali ni ranije, a neće ni ubuduće, saopšteno je iz SPS-a.

"Početkom godine situacija u Crnoj Gori je prijetila da preraste u regionalnu prijetnju po bezbjednost. Vjerovalo se da je nešto naučeno, da silom ne mogu da se postižu politički ciljevi i da će doći do civilizovanog i razumnog dogovora. Međutim, nastavljeno je sa politikom
izazivanja incidenata i to nije dobar signal ni za region niti za građane Crne Gore", naveo je Selak.

Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Sveti Vasilije Ostroški - Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.