Ministar zdravlja i socijalne zaštite

Šeranić: Pokretna bolnica biće vlasništvo Vlade

11:12, 03.05.2020.
Izvor: Srna
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da će pokretna bolnica, koju je nabavila Vlada za eventualno suzbijanje korona virusa, biti u njenom vlasništvu.

"Vlada će vjerovatno prenijeti to vlasništvo na Republičku upravu civilne zaštite. Namjera je da pokrtena bolnica bude korištena za bilo koju vrstu elementarne nepogode ili, ako zatreba, u slučaju da se javi veći broj oboljelih od virusa", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kada je riječ o nedavnoj smrti trudnice u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Sršske, Šeranić je podsjetio da je UKC formirao komisiju koja će od sutra raditi i koja ima rok od 30 dana da ispita sve okolnosti o tome.

"Kada komisija završi svoj posao, javnost će biti obaviještena", rekao je Šeranić.

Govoreći o nedavnom skoku broja zaraženih virusom korona u Srpskoj, on je upozorio da su domovi za stare rizična mjesta, posebno u smislu da se zbog toga poveća broj umrlih, te je pojačana budnost zdravstvenog sistema.

Šeranić je naglasio da je obavezno nošenje zaštitne opreme – maski i rukavica i da je to potrebno zbog ljudi za koje je utvrđeno da bez simptoma mogu prenijeti zarazu, kao i u skladu sa utvrđenih činjenicama da postoje pacijenti koji ne mogu navesti jasne kontakte sa zaraženima.

"Tu idemo sa apekta da smo potencijalno svi zaraženi", rekao je Šeranić.

On je dodao da je važno da tenderi zdravstvenih ustanova Srpske za nabavku zaštitne i druge opreme budu u skladu sa zakonom.