U Institutu urađeno skoro 80 odsto testiranja, timovi rade bez dana pauze

16:46, 02.07.2020.
Izvor: ATV
PCR laboratorija Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske uradila je 30.137 analiza uzoraka pacijenata sa sumnjom na virus korona od ukupno 38.769, što predstavlja oko 78 odsto od svih urađenih testiranja u četiri laboratorije u Srpskoj, naveli su iz Instituta.

- PCR laboratorija Instituta započela je u martu testiranja sa dva tima od po dva ljekara i osam tehničara. Danas je u cijeli proces uključena skoro cijela Služba za mikrobiologiju. Timovi su radili bez prekida, bez dana pauze, praznicima, vikendom... - navodi se na Fejsbuk stranici Instituta.

Dodaje se da je laboratorija za PCR već desetak godina referentna laboratorija za gripu, rubelu, morbile i tuberkulozu, te da je do sada urađeno na desetine uporednih testiranja sa svjetskim laboratorijama kod kojih su svi rezultati imali 100 procentnu podudarnost.

Dalje se podsjeća da je, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, svaka zemlja koja radi dijagnostiku virusa korona, obavezna da pošalje svoje uzorke u referentnu laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije.

- Prvi analizirani uzorci na prisustvo virusa korona iz laboratorije Instituta u potpunosti su se poklapali sa rezultatima analiza referentne laboratorije Šarite u Berlinu. PCR laboratorija Instituta jedina je u Republici Srpskoj priznata od strane SZO i ocijenjena kao kompetentna za analize uzoraka na kovid 19 i čiji se rezultati i bez akreditacije na kovid priznaju - navode iz Instituta za javno zdrvstvo Republike Srpske.

Ističe se da su ljekari Instituta obučili i ljekare i tehničare Univerzitetske bolnice u Foči i Bolnice Sveti Vračevi u Bijeljini, a u toku je i obuka ljekara i tehničara Bolnice Sveti Luka u Doboju kako bi i oni mogli u svojim laboratorijama da rade PCR analize.

Bolnice u Foči i Bijeljini već su uspješno anaizirale više od 1.250 uzoraka.