Predsjednik Vlade RS najavio

Veće plate od naredne godine od pet do 20 odsto

19:14, 07.11.2019.
Izvor: ATV
Od početka naredne godine biće povećane plate radnicima u javnom sektoru u rasponu od pet do 20 odsto. Najavio je to Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. Vlada je, po hitnom postupku, usvojila set izmjena zakona o platama radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u, pravosuđu. Na povećanje plata u ovim obalstima radnici su čekali nekoliko godina, kaže premijer.

"One  najniže plate će biti povećane 20 procenata, pa poslije neka srednja grupa za  10 odsto i na kraju oni sa najvišim platama imaće pet odsto povećanje. S tim da smo praga povećanja zadržali na koeficijentu 26,3- uključujući predsjednika Vlade, ministre, šefove, sve one koji rade u upravi, savjetnike, šefove  kabineta  neće biti obuhvaćeni povećanjem plata", izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Saveza sindikata Republike Srpske pozdravlja odluku Vlade da budu povećane plate u javnom sektoru, ali  potrebno je raditi na povećanju zarada i u privatnom sekotru, kaže Ranka Mišić. Premijer je odgovorio da je na socijalnim partnerima, prvenstveno sindikatu i poslodavcima da dogovore povećanje najniže plate u Srpskoj. 

"Tražimo da se plate povećaju najmanje 10 odsto radnicima u RS, što bi značilo da se nekima mogu povećati i 20 odsto, ali ispod deset odsto da bi bilo premalo. Takođe, kada je riječ o najnižoj plati naš zahtjev je da ona iznosi  550 maraka,od 1. januara, a da se u idućoj godini stvaraju uslovi da ta plata do kraja drugog kvartala dosegne tu cifru od 600 maraka, kako bismo mogli doći i do povećanja plata i svim drugim radnicima", ističe Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

"Želimo da vidimo kako će proteći ovi razgovori socijalnih partnera. Poslije toga Vlada će donijeti odluku  do 1.januara imamo dovoljno vremena. Ono što je važno, neće ostati na nivou 450 maraka", dodao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Radna grupa socijalnih partnera radi i na Izmjenama Zakona o radu, kako bi radnici mogli bolje ostvarivati svoja prava. U izmjenama  će se naći segmenti starog opšteg kolektivnog ugovora. Vlada i Sindikat složili su se da je potrebno ojačati rad Socijalno-ekonomskog savjeta.