Banjaluka

Vlada pomaže u oblasti ugostiteljstva, turizma i prevoza putnika

16:45, 11.08.2020.
Izvor: ATV
Ugostitelje i prevoznike očekuje pomoć Vlade za jul, avgust i septembar ove godine. Zaključeno je to na sastanku premijera Srpske i predstavnika prevoznika Srpske i Udruženjem poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva.

U narednih nekoliko dana biće objavljen javni poziv sa precizno utvrđenim kriterijumima, gdje će se vidjeti ko ima pravo na novčanu podršku Vlade. 

"Vlada prati situaciju, te kontinuirano i u saradnji sa poslovnom zajednicom kreira mjere podrške privredi, čiji je krajnji cilj da se zaštiti ekonomija i sačuvaju radna mjesta u Republici Srpskoj", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske. 

Jedan od zahtjeva ugostitelja bio je da se radno vrijeme produži i nakon 23 časa, što za sada nije moguće, zbog kako je rečeno u Vladi, nepovoljne epidemiološke situacije. Ipak, ono što ohrabruje, stiže novčana pomoć. 

"Jedan od vida pomoći Vlade je da će svim ugostiteljskim objektima, hotelima i restoranima biti vid nekakve pomoći u vezi tog da su imali pad poslovanja više od 30 odsto. Što se tiče svadbenih salona i noćnih klubova, Vlada nam je obećala da će njima biti isplaćeni porezi i doprinosi i minimalne plate za njihove radnike, za sve mjesece koje nisu radili i za one naredne za koje će biti zabrana", rekao je Zlatan Tatić, Udruženje poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva Horeca RS". 

Mjerama koje je donijela Vlada uspjeli smo da sačuvamo radna mjesta, poručuju prevoznici. I za njih stižu dobre vijesti. Vlada će obezbijediti sredstva za sve radnike koji su radili u oblasti prevoza putnika u mjesecu maju u visini od 520 KM. 

"Ono što moram da kažem da ohrabruje želja i podrška Vlade da nam pomogne i u narednom peridou prije svega kroz jedan projekat koji će se raditi zavisno od pada prihoda da se obezijedi određena subvencija za poreze i doprinose za plate radnika. Jedan od zahtjeva će biti, razgovaramo već o tome, za mjesec jun i jul. Vlada će imati uslova za period jun-jul da bude pomoć samo onima koji zadrže radnike. To će biti da ne bude otpuštanja radnika", naglasio je Dejan Mijić, direktor "Autoprevoza". 

Ugostitelji i prevoznici upoznali su premijera sa teškoćama u poslovanju s kojima se suočavaju u toku pandemije i izrazili zahvalnost Vladi za sve što je do sada učinila da pomogne privrednim subjektima u Republici Srpskoj da se sačuvaju radna mjesta. Brojke govore da su prihodi kod prevoznika u putničkom saobraćaju u maju bili do 10 odsto, dok avgust mjesec bilježi pad prihoda od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.