Ulaganje Vlade Republike Srpske

Za razvoj Istočnog Novog Sarajeva više od 50 miliona maraka

09:42, 24.06.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Vlada Republike Srpske uložila je u proteklih deset godina u opštinu Istočno Novo Sarajevo, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, više od 50 miliona KM, dok je posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke /IRB/ Srpske plasirano dodatnih 36 miliona KM.

Značajna sredstva Vlada Srpske uložila je u oblast zdravstva, te je po tom osnovu u Bolnicu i Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu uloženo oko 17 miliona KM, a u toku je izgradnja i nove bolnice vrijednosti 55 miliona KM, koja će, kada u potpunosti bude završena, dugoročno opsluživati oko 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, pružajući savremene medicinske usluge. 

"Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području opštine Istočno Novo Sarajevo, Vlada Srpske uložila je oko pet miliona KM", saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću. 

Zahvaljujući tim sredstvima, stambeno je zbrinuto 105 porodica, od čega izgradnjom stanova 37 porodica, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 68 porodica. 

Iz Vlade navode da su od 2007. godine do danas kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, vodosnabdijevanje i drugo, te za podršku privrednom razvoju ove lokalne zajednice, izdvojili više od pet miliona KM. 

"U oblast obrazovanja uloženo je više od 12 miliona KM, a planirano je da Vlada u narednom periodu izdvoji više od sedam miliona KM za izgradnju novog studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, te za dogradnju školskog objekta i izgradnju fiskulturne dvorane u Osnovnoj školi `Petar Petrović NJegoš` u Istočnoj Ilidži", dodaje se u saopštenju. 

Za program rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca na području opštine Istočno Novo Sarajevo izdvojeno je više od četiri miliona KM, dok je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Srpske za projekat izgradnje regionalnog puta Lukavica-Zagoni-Jasik-Pale izdvojeno 8,8 miliona KM. 

U Istočnom Novom Sarajevu trenutno je u toku izgradnja Trga Srbija koja se realizuje zahvaljujući donaciji Vlade Republike Srbije u iznosu od oko dva miliona KM.