Direktor Instituta za javno zdravstvo

Zeljković: Institut obezbijedio hladnjak, a Dom zdravlja čuvao vakcine u svom zamrzivaču

13:04, 14.04.2021.
Izvor: Srna
Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je da Dom zdravlja Prijedor vakcine protiv virusa korona nije čuvao u hladnjaku koji im je obezbijedio Institut, već u zamrzivaču koji su obezbijedili vlastitim sredstvima.

Govoreći o propadanju 1.300 doza vakcina protiv virusa korona u prijedorskom Domu zdravlja, jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca, Zeljković kaže da su potrebne dodatne informacije o tome šta se tačno desilo i na koji način.

Zeljković je rekao za Nezavisne novine da su zaposleni u domovima zdravlja u Republici Srpskoj prošli obuku u vezi sa procesom vakcine, koju je organizovao Institut.

- Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom. U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će prije svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izvještaja onih koji su radili na hladnom lancu - naveo je Zeljković.

On je napomenuo da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvene ustanove, one predstavljaju odgovornost te ustanove.

- Institut koordiniše način dopremanja i skladištenja vakcina, prisutni smo savjetodavno, ali mora postojati osnovna doza discipline i odgovornosti kada govorimo o ovako osjetljivoj materiji, kao što su vakcine - poručio je Zeljković.

Podsjetivši da u Srpskoj postoji 55 domova zdravlja, Zeljković navodi da Institut ne može u svakom trenutku imati nadzor nad stanjem hladnog lanca u svakoj od ovih ustanova.

- Odgovornost za hladni lanac traje 24 časa dnevno i ne prestaje sa završetkom radnog vremena - zaključio je Zeljković.