Slučaj "Jojić i Radeta"

Ađijus će predsjedavati žalbenom vijeću

20:02, 18.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Karmel Ađijus predsjedavaće Žalbenom vijeću u slučaju protiv bivših zvaničnika Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjerice Radete, saopšteno je iz kancelarije tužioca Serža Bramerca.

Osim Ađijusa, u Žalbeno vijeće postavljeni su sudija Hoze Rikardo de Prada Solaesa i sudija Gracijela Susana Gati Santana. 

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović najavila je 24. maja da će država podnijeti žalbu na odluku Mehanizma za krivične sudove u Hagu da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, a ne u Srbiji. 

MMKS je 11. juna saopštio da Srbija nema mogućnost da uloži žalbu na odluku da u Hagu budu ispitani svjedoci u slučaju protiv članova SRS. 

U saopštenju se navodi da Srbija nije tražila dozvolu da uloži žalbu na odluku haškog suda. 

"U datim okolnostima podnesci iz Srbije ne bi trebalo da se razmatraju i obavještenje o žalbi i svaka naknadna žalba koju podnese Srbija treba da budu odbačene", navodi se u saopštenju. 

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda u procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, a odluku da će im biti suđeno u Hagu donio je sudija Liu Daćun 13. maja, koji je istovremeno izdao novi nalog za njihovo hapšenje, a Srbiji da ih bez odlaganja izruči Mehanizmu za krivične sudove.