Beograd: Protesti i večeras

21:24, 11.07.2020.
Izvor: RTS
U centru Beograda i večeras se, peto veče zaredom, građani okupljaju na protestu. Građani su se okupili i u drugim gradovima u Srbiji. Situacija je za sada mirna.

Izvještač RTS-a javlja da se ispred Narodne skupštine nešto prije 20.00 časova okupilo značajno manje ljudi nego juče u isto vrijeme. Došli su uglavnom mlađi ljudi, porodice i biciklisti. 

Prethodno je tu bila veća grupa demonstranata koja svake subote protestuje zbog potapanja manastira Valjevska gračanica. 

Ekipa RTS-a je vidjela da je policija u civilu privela jednog mladića i odvela ga u pravcu Kosovske ulice.

Nema isturenih snaga policije, ali je nekoliko jedinica oremljenih opremom za razbijanje demonstracija iza Skupštine. Tu je i konjička jedinica. 

U Bulevaru kralja Aleksandra ispred Skupštine je zatvoren saobraćaj. 

Osim u Beogradu, protesti se održavaju i u drugim gradovima Srbije. 

U Kruševcu su se demonstranti odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža u centru grada, kod spomenika Kosovskim junacima. 

Građani su se okupili i u Novom Sadu. Krenuli su u protestnu šetnju i blokirali su most Duga na petnaestak minuta. 

U Čačku je na protestu postavljena kutija za skupljanje pomoći za bolnicu u tom gradu. 

Inače, sinoćno okupljanje u Beogradu pretvorilo se u nerede kada je grupa demonstranata ispred Skupštine Srbije bacala kamenice, baklje i petarde. Policija ih je nekoliko puta potiskivala.

Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i najave uvođenja policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.

Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u srijedu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata.

Za razliku od nereda u utorak i srijedu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.