Premijer Srbije

Brnabićeva o odluci Prištine: Ne poštuju sporazume, borićemo se

17:55, 31.05.2020.
Izvor: Sputnjik
Premijer Srbije Ana Brnabič izjavila je danas, povodom novih mjera Prištine, da te mjere s reciprocitetom nemaju baš nikakve veze i najavila da će se država, kao i do sada, boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija riješila.

"Sve što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini s našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, u skladu je sa Cefta sporazumom", istakla je Brnabićeva.

Kako prenosi RTS, ona je ukazala da ne mogu postojati mjere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini, koji je i Priština potpisala.

"Ako žele da se promijeni Cefta sporazum, onda sjednemo kao Cefta sekretarijat i promijenimo sporazum, ali to da mijenjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (sa EU) - onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma", naglasila je premijerka.

Brnabićeva je istakla da je prvi preduslov da se bude dio normalnog, civilizovanog svijeta poštovanje sporazuma koji su potpisani, a što Priština ne čini.