Zbog ruskog oružja

Dačić: Nema razloga da Amerika uvede sankcije

08:56, 07.11.2019.
Izvor: Srna
Srbija ne krši sankcije, koje je Amerika uvela na uvoz ruskog oružja i zato ne bi trebalo da ima problema, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Najavljući dolazak u Beograd direktora u Stejt departmentu zaduženog za primjenu sankcija Rusiji i onima koji krše te sankcije Tomasa Zarzeckog, Dačić je rekao da je ovaj američki zvaničnik tim povodom već bio u šezdesetak zemalja.

"On će imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova kao i ministarstvima odbrane i finansija. Želi da se upozna o situaciji", izjavio je Dačić za "Politiku".

Beogradski list podsjeća da je Vašington donio zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija kojim su one uvedene ne samo Rusiji, već i Iranu i Sjevernoj Koreji.

Zakonom je predviđeno i da sankcije mogu da se uvedu svima koji s ovim državama realizuju "značajnu transakciju u vojnom ili obavještajnom sektoru", navodi list.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocijenio je da isporuka oružja koja je do sada ugovorena sa Rusijom neće Srbiju koštati američkih sankcija, ali da će vjerovatno dobiti upozorenje koje se tiče budućih nabavki.

"Ako bi zaista otišli toliko daleko da uvedu neku vrstu sankcija, povod bi mogao da im bude nabavka helikoptera `Mi-35` jer je riječ o ofanzivnim sredstvima. Čak i tada mjere se ne bi odnosile na državu, već bi bile personalne i usmjerene na neke ljude iz lanca nabavke naoružanja", smatra Radić.

On je naglasio da oružje koje je Srbija dosad nabavila ne narušava bezbjednosnu ravnotežu u regionu, ali da su spekulacije o ruskom sistemu S-400 i vježba "Slovenski štit" poslužile Amerikancima da otvore pitanje vojne saradnje sa Rusijom.