Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Provokacija Hrvatske, traže da proslavi Oluje prisustvuje Srbin

11:42, 28.07.2020.
Izvor: Kurir
Hrvatska traži da na proslavi Oluje prisustvuje Srbin, jer bi im tako bilo malo lakše na savjesti, kaže prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručuje da je takav zahtjev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba "neviđena politička provokacija".

On je rekao da Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice Oluje pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske.

Naveo je da je u Hrvatskoj prije rata živjelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000.

"Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta", rekao je Dačić.

Dačić kaže da se Crna Gora osjetila prozvanom povodom njegovog negodovanje što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi Oluje.

"Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zaboljelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zaboljelo kad je Crna Gora to učinila", kaže Dačić.

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obilježavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu došao i potpredsjednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obilježe i srpska stradanja.

Upitan o intervjuu Dragana Đilasa hrvatskom Večernjem listu u kome je, kako su naveli pojedini mediji u Srbiji, negativno pričao o Srbiji i Aleksandru Vučiću i zamolio Hrvate za oprost i pomirenje, Dačić kaže da se nekadašnji Đilasov predsjednik Boris Tadić više puta izvinio svima redom.

“Ne znam ko se izvinio srpskom narodu”, upitao je Dačić i naveo da su ga oduvek najviše nervirali oni koji “pljuju” svoju zemlju u inostranstvu, bez ozbira da li su u vlasti ili u opoziciji.

Ocijenio je da su navodi Đilasa aposlutno neprihvatljivi, posebno imajući u vidu odnose sa Hrvatskom i dodao da je apsolutno neprhvatljivo i neprimjereno loše pričati za svoju zemlju i političke protivnike u inostranstvu.

Povodom navoda Đilasa da je nosio crni flor za Sarajevo, Dačić je rekao da će i on nositi crni flor za Sarajevo kako bismo videli gde je 150.000 Srba koji su zivjeli u Sarajevu pre početka rata.

“Valjda je trebalo da nose crni flor zbog toga, ali zato tako i prolaze na izborima. Ne znam gde je nosio crni flor, vjerovatno oko očiju”, rekao je Dačić.