Šef diplomatije Srbije

Dačić: Sjever Kosmeta NE MOŽE pod suverenitet Prištine

21:39, 03.06.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sjever Kosova i Metohije ne može pod suverenitet Prištine, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji vjeruje da će pitanje Kosova biti riješeno ako se međunarodna zajednica složi oko toga da ga treba riješiti.

"Sjever Kosova ne može pod suverenitet Prištine i to je kraj", rekao je Dačić u emisiji "Stav" televizije O2 i podsjetio da on o tome govori desetak godina, jer, kako kaže, zna da je to jedino konkretno rješenje koje ne izaziva probleme.

"Ako se međunarodna zajednica složi oko toga da pitanje Kosova treba zatvoriti kao problem koji generiše stalnu nestabilnost, mislim da će to pitanje biti riješeno", smatra Dačić, ali ističe da je problem u tome što dijelovi međunarodne zajednice nisu saglasni oko toga.

Šef diplomatije navodi da se tu ne radi o odnosu Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, već o odnosu evropskih partnera i SAD.

Komentarišući ponovljenu izjavu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da je rješenje u Badinterovoj formuli, Dačić je izrazio saglasnost s tim stavom, ali i nevjericu da takav stav iznosi upravo predsjednik Crne Gore, koja je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova.

"Ne mogu da verujem da se predsjednik Republike Crne Gore ne sjeća da je Badinter govorio o granicama republika, a ne o granicama pokrajina. Samo, nemojte sada kad ste prekršili Badinterovu formulu, da govorite o tome da ne mogu da se mijenjaju neke granice koje nikad nisu bile međunarodno priznate, već su to administrativne granice između centralne Srbije i autonomnih pokrajina", rekao je Dačić.