Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM

Đurić: Priština nije primljena u 12 svjetskih organizacija

11:23, 17.02.2020.
Izvor: Srna
Beograd je spriječio učlanjenje samoproglašenog Kosova u 12 velikih međunarodnih organizacija, a 18 država je povuklo priznanje, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Priština nije primljena ni u Interpol, Unesko i Svjetsku carinsku organizaciju, a to smo spriječili sa saveznicima - Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom i mnogim drugi mdržavama širom svijeta", rekao je Đurić.

Komentarišući činjenicu da je na današnji dan prije 12 godina prištinski parlament usvojio deklaraciju o jednostranoj nezavisnosti Kosova, Đurić je naglasio da tada na Kosovu i Metohiji nije poražena Srbija, već međunarodno pravo i da je Srbija nastavila da se bori.

"Prije 12 godina - 17. februara 2008. godine na Kosovu i Metohiji je zgaženo međunarodno pravo, zgažena je povelja UN, Helsinški akti, osnivački akti EU", rekao je Đurić za Pink.

On je naveo da su separatisti u Prištini pokušali da tada zgaze i Ustav Srbije u čijoj preambuli se propisuje da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije.

"To su važeći akti - i povelja UN i Ustav Srbije. Mi smo upravo pozivajući se na pravo i na pravdu uspjeli da u prethodnih nekoliko godina dovedemo do povlačenja 18 priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti", podsjetio je Đurić.

On je ukazao da je Priština, uvođenjem taksi na srpsku robu nastavila da krši međunarodno pravo i da je na njoj odgovornost zbog izostanka dijaloga sa Beogradom.

Đurić je naglasio da u kršenje međunarodnog prava od Prištine spada i više od 600 zabrana ulaska na Kosmet iz centralne Srbije, i za sportiste i slikare.

U vezi sa aktivnostima na uvođenju željezničke i avio-linije od Beograda do Prištine, Đurić je naglasio da je riječ o ekonomskim, a ne o političkim pitanjima.

"Činjenica je da se razgovaralo i razgovara o ekonomskim pitanjima, i to ide na našu ruku - jasno smo rekli da političkih pregovora nema dok su takse na snazi, ali što se ne bismo povezivali infrastrukturno sa našom južnom pokrajinom", kaže Đurić.