Branislav Tiodorović

"Epidemija se ipak smiruje, blagi porast zaraženih ne treba da nas brine"

17:38, 03.06.2020.
Izvor: novosti.rs
Veći broj zaraženih od korona virusa u odnosu na jučerašnji dan rezultat je masovnijeg testiranja građana, a ne pokazatelj pogoršanja epidemiloške situacije, kaže član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv epidemije Branislav Tiodrović.

On napominje i da novooboljeli uglavnom nemaju zdravstvene tegobe i radi se o asimptomatskim slučajevima.

- Ako testiramo pronalazićemo slučajeve odnosno oboljele, i novi pozitivni na korona virus uglavnom su asimptomatski slučajevi, nemaju znakove bolesti i takvih će biti sve više, da su se inficirali a da to ne znaju jer ne osjećaju tegobe - objasnio je Tiodorović.

Takvih slučajeva kaže ima najviše na jugu Srbije, uglavnom po firmama, i dodao da je važno da se uradi i kontrolni test kako bi se kasnije vidjelo da li su negativni na virus.

- Imamo smirivanje epidemiološke situacije i ne možemo očekivati tako brzo da više ne bude pozitivnih na Covid, bar za nekih 15-ak dana - kaže Tiodorović.

Veći broj zaraženih u odosu na jučerašnji dan ne znači da je stanje ozbiljnije nego juče, jer oni nemaju tešku kliničku sliku, navodi.

U Vranju jedan broj mladih ima bronho pneumoniju, ali se uspješno oporavljaju i njihovo stanje se prati.

To zu takozvani "džepovi" i možemo reći da će se to najvjerovatnije nastaviti kroz sporadične oblike oboljevanja tokom cijelog juna, rekao je epidemiolog.

U Srbiji u posljednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva od korona virusa, a posljednji podaci pokazuju da je korona virus potvrđen kod još 69 osoba.

Juče je bilo 24 novozaraženih koronom.

Ovakva epidemiloška slika, kaže Tiodorović, karakteristična je u situacijama kada je epidemija na izdisaju i kada je virus manje agresivan.

- Možemo očekivati da se ukinu mjere, ali ćemo nastaviti da skrećemo pažnju starijim osobama, hroničnim bolesnicima, trudnicama, porodiljama, i osobama sa oslabljenim imunitetomn da se čuvaju i pridržavaju mjera i pravila - rekao je Tiodorović.