Kosmet

Ističe vrijeme za formiranje nove privremene vlade

12:45, 24.12.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Do konstituisanja privremenog kosovskog parlamenta ostalo je manje od 48 časova, ali još nema naznaka da će mandatar za sastav nove privremene vlade, predsjednik radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti uspjeti da postigne dogovor sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) Ise Mustafe.

Kurtijevo "Samoopredjeljenje" ima 29 poslanika, a DSK 28, što bi im bilo dovoljno ukoliko postignu sporazum o formiranju koalicije da, uz podršku deset poslanika iz nesrpskih manjinskih zajednica, konstituišu parlament i izaberu novu privremenu vladu.

Iz Srpske liste su ranije saopštili da ta politička partija kosmetskih Srba, koja ima svih deset poslanika namijenjenih Srbima, neće kočiti formiranje nove vlade Kosova, ali traže da se ispoštuju prava srpske zajednice i njenih izabranih predstavnika.

Uprkos isteku vremena, DSK ne odustaje od zahtjeva da sa "Samopredjeljenjem" potpiše sporazum kojim bi se Kurtijevi poslanici obavezali da će podržati kandidata DSK-a za predsjednika privremene samouprave na Kosovu i Metohiji, pošto Hašimu Tačiju mandat ističe za nešto manje od godinu i po dana.

"Samoopredjeljenje" ostaje pri stavu da DSK mora unaprijed da saopšti ime kandidata koji mora biti nezavisan.

Iako je danas na Kosovu i Metohiji neradni dan, očekuje se sastanak Kurtija i Mustafe, uz posredovanje ambasadora zapadnih zemalja.