Mozak operacije sa juga Srbije

Ko su Srbi "hakeri" koje traži Amerika: Stiven Sigal povezan sa slučajem

08:56, 25.09.2020.
Izvor: novosti.rs
Viši sud u Beogradu 30. septembra odlučivaće po zamolnci američkih vlasti da im Srbija izruči svojih 11 državljana, koji su uhapšeni u julu zbog navodnih prevara i pranja novca.

Riječ je o digitalnoj prevari na osnovu koje su, kako se tvrdi, oštetili američke državljane za 70 miliona dolara. Svi uhapšeni su iz Niša i okoline, neki od njih imaju i dvojna državljanstva, a prema riječima njihovih branilaca, Miloša i Milana Petrovića, nisu ispunjeni uslovi da se oni izruče SAD zbog navedenih krivičnih djela.

- Američke vlasti traže ekstradiciju na osnovu sporazuma, koji je potpisan 2016. i ratifikovan prošle godine, ali oni još nisu dostavili nijedan od materijalnih dokaza na osnovu kojih su optužili naše klijente. Nemamo čak ni ime makar jednog oštećenog američkog državljanina - tvrdi advokat Miloš Petrović, i pojašnjava da se osumnjičenima može suditi i u Srbiji, jer srpski zakon prepoznaje ovo krivično djelo, a imamo i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.

Oni su, objašnjava sagovornik Novosti, tokom izvršenja navodnih krivičnih djela boravili u Srbiji, tako da im i po tom osnovu treba suditi ovde, bez obzira na to što su djelovali preko Interneta. Petrović dodaje da su prvobitno morali da traže odlaganje saslušanja njihovih klijenata, koje je bilo zakazano za 22. septembar jer nisu imali vremena da se pripreme s obzirom na to da je materijal koji je stigao iz SAD sadržao 50 stranica.

- Predmet smo dobili 21. septembra i nije bilo moguće da se naši klijenti upoznaju sa sadržajem. Apelovali smo na sud da ima u vidu da je drugooptužena trudnica u devetom mjesecu trudnoće i da bi trebalo da joj se dozvoli da bude kod kuće pod nadzorom ili barem u zatvorskoj bolnici, a ne u pritvoru - kaže Petrović i objašnjava da je ona supruga prvooptuženog Nišlije sa kojim ima još četvoro djece, od kojih su troje maloljetna, pa im je određen staratelj.

U Nišu i okolini ove hakere, starosti od 25 do 35 godina, već slave kao moderne "Robin Hudove" i ne vide ništa loše u tome što su uradili, čak ih i pravdaju. Svi su, kako kažu, vlasnici uspješnih IT kompanija i radili su za klijente širom svijeta.

OPTUŽBE ZBOG LAŽNIH PLATFORMI

Postupak je pokrenut zbog sumnje da su se od 2011. godine bavili digitalnim prevarama i da su učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu. Tako su, kako se tvrdi, zaradili 70 miliona dolara. Pripadnici ove grupe su pronalazili investitore širom svijeta, uključujući i one u sjevernom okrugu države Teksas, zbog čega je u akciji njihovog razotkrivanja i hapšenja učestvovao i FBI.

- Oni našu zemlju nisu oštetili ni za cent, a to što je neko bio alav da se obogati u virtuelnom svijetu, to je bio njegov rizik. Tome smo izloženi svi, čak i kada preko Interneta naručujemo odjeću ili mobilne telefone - kaže Nišlija upućen u ove prilike.

On dodaje da će jedanaestoro osumnjičenih najvjerovatnije biti izručeno Americi, jer se naša država na to obavezala.

- Prvooptuženi, odnosno "mozak" ove grupe, rodom je iz jednog belopalanačkog sela i dugo godina je radio na Filipinima, gdje se i oženio. Veoma je cijenjen u IT industriji i nevjerovatan je programer i matematičar. Mislili su da su nedodirljivi, jer nisu pravili problem u svojoj zemlji, a činjenica je i da su počeli da "bodu oči", jer su neki od njih počeli da se razmeću svojim bogatstvom u sredini gdje se brzo sve sazna - kaže sagovornik, dodajući da je očigledno da su imali mnogo novca kada su mogli "dijamante da ugrađuju u cipele".

SIGAL KAO PROMOTER

OVA grupa bila je sve do hapšenja veoma bliska sa američkim glumcem Stivenom Sigalom, koji je praktično bio promoter njihovog bitkoina nove generacije. Međutim, tu svoju djelatnost nije prijavio američkim poreznicima, zbog čega je platio kaznu od 314.000 dolara, jer je "nezakonito reklamirao investicije u kriptovalute".