Zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet

Kozarev: Nedopustiva diskriminacija Srba

17:14, 24.09.2019.
Izvor: Srna
Nad srpskim narodom na Kosmetu vrši se diskriminacija, a situacija je u posljednjih godinu dana pogoršana - Srbima su svakodnevno ugrožena osnovna ljudska prava na život, kretanje, imovinu, pripadnost etničkoj i vjerskoj zajednici, upozorio je danas u Varšavi zamjenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Dušan Kozarev.

Kozarev je na godišnjem implementacionom sastanku OEBS-a "Ljudske dimenzije" ukazao da je i dalje pojačana aktivnost zastrašivanja i podsticanja Srba na napuštanje Kosova i Metohije i odvraćanje protjeranih da se vrate na svoja ognjišta.

On je rekao da je u prethodnoj godini izvršeno 70 etnički motivisanih napada na Srbe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kozarev je naveo primjere ugrožavanja ljudskih prava Srba na Kosmetu. On je i na primjeru tvrđave Novo Brdo ukazao na nastojanja Prištine da nasilnim falsifikovanjem istorije dodatno produbi međunacionalni jaz u pokrajini.

"Od poslednjeg sastanka "Ljudske dimenzije" OEBS-a u Varšavi, nažalost, nema pozitivnih promjena, već se situacija pogoršala", napomenuo je Kozarev.

On je upozorio da opasnost, i za Srbe i za Albance, predstavlja povratak boraca sa ratišta na Bliskom istoku.

Kozarev je rekao da se do sada, prema procjenama, na Kosmet vratilo više od 250 boraca "Islamske države" i da oni predstavljaju realnu opasnost za Balkan i cijelu Evropu.