Lajčak: Prvo nova vlast u Prištini pa nastavak dijaloga u Briselu

19:08, 12.01.2021.
Izvor: Tanjug
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da se do konačnog sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa može doći "u narednim mjesecima" ukoliko "obje strane budu spremne da pregovaraju".

Lajčak poručuje i da će prvo morati da se sačeka formiranje nove vlasti u Prištini kako bi se nastavilo sa procesom dijaloga u Briselu.

Lajčak je tokom video-razgovora o "Potencijalima saradnje EU i SAD na Zapadnom Balkanu", koji je organizovala ambasada Njemačke u Vašingtonu, poručio da očekuje da dogovor Beograda i Prištine, jednom kada bude postignut, "jasno odredi ko, šta i u kom vremenskom roku mora da ispuni" i da ne ostavi "prostor za svojevoljnu interpretaciju", što je, kako kaže, do sada bio slučaj.

"Moramo da osiguramo da se primjeni sve što je do sada dogovoreno i da riješimo ono što nije dogovoreno kao što su međusobna finansijska potraživanja i imovinska pitanja", naveo je Lajčak.

Napomenuo je da se proces dijaloga Beograda i Prištine vodi već 10 godina i da je vrijeme da se finalizuje.

"Ali ako nema volje sa njihove strane mi ih ne možemo nagovarati na sporazum, ali moraju da znaju da nema EU budućnosti bez normalizacije odnosa", poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine istakao je i da ne može da prejudicira kakva će biti reakcija zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova ukoliko dođe do normalizacije odnosa.

"U kontaktu sam sa njima, oni prate proces i kažu da je ono što je dobro za Srbiju dobro i za njih i da neće biti u kontradikciji sa Srbijom", naveo je Lajčak.

Lajčak je ponovio da dijalog Beograda i Prištine mora biti "iznad dnevne politike" i u Beogradu i u Prištini, a da transparentnost procesa mora da pokaže koliko je dijalog u interesu svih.