Anketa mladih u Srbiji

"Lajk" generacija uzora vidi u Nikoli Tesli i želi povratak vojnog roka

16:46, 22.10.2019.
Izvor: RTS
Većina mladih u Srbiji ne misli da je novac mjerilo uspjeha i više cijeni ugled i čast od materijalnog statusa. Čak 93 odsto je zadovoljno svojim izgledom i ne žudi za estetskim korekcijama.

To su samo neki od rezultata istraživanja o generaciji rođenoj između 2000. i 2013. koje su radili IPSOS Stratedžik marketing i Dajrekt medija u Srbiji.

Direktor istraživanja u IPSOS Stratedžik marketinga Dejan Radosavljević kaže za magazin Radio Beograda da se ne može generalizovati cijela jedna generacija, ali da se mogu uzdrmati neke rasprostranjene predrasude i stereotipi o sadašnjim tinejdžerima.

"To je posebno važno ako se ima u vidu da se mladima često zamjera da su im uzori starlete i kvazi idoli, da im je jedino važno da imaju skupu garderobu i dobre mobilne telefone", navodi Radosavljević.

Prema njegovim riječima, još jedan zanimljiv podatak iz istraživanja je da gotovo 48 odsto pripadnika takozvane "lajk" generacije idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, zatim u svom neposrednom okruženju.

Od istorijskih ličnosti, najviše njih navodi Nikolu Teslu kao uzora, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika kojima se dive nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Praseta, Ilona Maska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović i Arijanu Grande.

Većina ispitanika za ponovno uvođenje vojnog roka

Šezdeset i jedan odsto ispitanika podržava ideju ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, a više od dvije trećine anketiranih mladića ove uzrasne dobi iskazalo je spremnost da se odazove potencijalnoj vojnoj obavezi.

"Ono po čemu se ova generacija razlikuje od prethodnih jeste da je veoma zainteresovana za nove tehnologije, da ih dobro poznaje i da ozbiljno učestvuje u kreiranju njihovog sadržaja. Takođe je spremna da svakodnevno uči i da u budućnosti mijenja profesiju i radna mjesta", ukazuje Radosavljević.

Za njih su društvene mreže i onlajn zajednica svojevrstan prozor u svijet u kome se odlično snalaze.

"Interesovanja mladih su čudna starijim generacijama, isto onoliko koliko su prethodnim bili oni čudni i morali bi da pokažemo mnogo više razumijevanja za njihove potrebe ukoliko želimo da imamo bolju komunikaciju", smatra Radosavljević.

Istraživanje o "lajk" generaciji je sprovedeno tokom 2019. godine na uzorku od 1.200 ispitanika.