Beograd

Lavrov pročitao Putinovo pismo u Hramu Svetog Save

15:32, 15.12.2020.
Izvor: RTS
Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu završetak radova na mozaiku u Hramu Svetog Savet Save i istakao da je saradnja srpskih i ruskih majstora na tom poduhvatu simbol bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti dva naroda.

Ove poruke u pismu koje je uputio Putin pročitao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov koji je zajedno sa Vučićem posjetio Hram Svetog Save na Vračaru, gdje su položili cvijeće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja.

- Samo podizanje ove veličanstvene crkve je inspirisalo i ujedinjavalo više generacija Srba koji su htjeli da ovekovječe sjećanje na Svetog Savu, osnivača SPC i njenog prvog arhiepiskopa, patriotu, prosvjetitelja i rodonačelnika nacionalne književnosti - naveo je Putin u pismu.

Mozaik koji uljepšava zidove Hrama stvorili su srpski i ruski majstori i ta saradnja je veoma važna i simbolična, posebno u kontekstu bratskog prijateljstva i duhovne bliskosti koje od starih vremena ujedinjavaju naše narode, naglasio je predsjednik Rusije.

Podsjetio je da je patrijarh Irinej poklanjao veliku pažnju radovima u Hramu, kao i da je nakon svog upokojenja i sahranjen u kripti Hrama.

- Htio bih da ponovim iskreno saučešće povodom njegove smrti. Molim da prenesete najiskreniju zahvalnost svima koji su doprinosili i koji doprinose podizanju hrama, kao i želje sreće i blagostanja Beograđanima i svim građanima Srbije - poručio je Putin u pismu.

Lavrov je u svoje ime i u ime cijelog ruskog naroda izrazio saučešće građanima Srbije povodom smrti patrijarha i tople pozdrave.