Likvidiran Šarićev saradnik: Interpol tragao za njim, u Srbiju stigao u kovčegu

21:57, 04.03.2021.
Izvor: Kurir
Milan Milovac, blizak saradnik Darka Šarića koji je u Srbiji osuđen na 11 godina zatvora zbog kokaina, likvidiran u Južnoj Americi. Porodica ga sahranila u subotu

Milan Milovac (47), koji je u Srbiji osuđen kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića i blizak Šarićev saradnik pravosnažno na 11 godina zatvora, ubijen je u Ekvadoru, saznaje Kurir. Njegovo tijelo dopremljeno je u Srbiju i on je u subotu sahranjen na beogradskom groblju Nova Bežanija.

Potjernica Interpola

- Porodica svakodnevno dolazi na grob i tu provodi po nekoliko sati - kaže sagovornik Kurira.

On podsjeća da je Milan Milovac, zvani Cigla, koji je bio hrvatski državljanin, 11 godina bio na potjernici Interpola koju je Srbija za njim raspisala 2010. godine, kao i da su postojale operativne informacije bezbjednosnih službi da je on u Južnoj Americi.

- Nakon predaje Darka Šarića 2014. Milovac je preuzeo vođstvo nad klanom. Za Milovcem je Srbija raspisala Interpolovu potjernicu i o njemu se ništa nije znalo godinama. Ubijen je 12. januara u Ekvadoru, a pretpostavlja se da se i tamo bavio trgovinom drogom i da je bio povezan s kartelima. Informacije službi bezbjednosti ukazuju da je učestvovao u prebacivanju velikih količina kokaina u Evropu - kaže izvor Kurira.

Okolnosti pod kojima je nastradao jedan od navodno najbližih Šarićevih ljudi zasad nije poznato.

Lažna dokumenta

- Od kada je 2009. pokrenuta akcija „Balkanski ratnik“, o Milovcu se ništa nije znalo i on je 12 godina bio u bjekstvu. Prema navodima optužnice po kojoj im se sudilo pred Specijalnim sudom u Beogradu, bio je zadužen za distribuciju droge po Evropi, a do njegovog imena navodno se došlo tokom zaplijene droge u Italiji. Tokom postupka pominjao ga je i svjedok-saradnik, koji je za Milovca izjavio da je zaradio 600.000 evra od prodaje droge - podseća sagovornik Kurira. On navodi i da se vjeruje da su mu pripadnici podzemlja obezbijedili da se godinama uspješno skriva. - Najvjerovatnije je koristio lažna dokumenta tokom boravka u Ekvadoru - objašnjava on i dodaje da se vjeruje da se u toj zemlji skrivao sa još nekoliko odbjeglih pripadnika te kriminalne grupe.

Podsjetimo, istom presudom kojom je Milovac pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina tokom 2008. i 2009. iz Latinske Amerike u Evropu, Darko Šarić kažnjen je sa 15 godina robije. Podsjetimo, i Šarić je bio u bekstvu do 2014, kad se dobrovoljno predao, i od tada je u pritvoru.

(Kurir)